Vad är det centrala nervsystemet?

centrala nervsystemet (CNS) är en av de två delarna av nervsystemet. Den andra är det perifera nervsystemet som omfattar nerver i de organ, muskler, armar och ben. Det centrala nervsystemet består av hjärnan och ryggmärgen. Det centrala nervsystemet är "ledningscentral" för hela kroppen och reglerar hur kroppen fungerar.

Den genomsnittliga hjärna väger tre pounds (1,3 kg) och innehåller 100 miljarder nervceller, eller neuron. Skalle omsluter hjärnan i ben. Hjärnan innehåller tre huvudområden: storhjärnan, lillhjärnan och förlängda märgen. Storhjärnan är den medvetna delen av hjärnan, medan lillhjärnan och förlängda märgen utgör den del av hjärnan som styr omedvetna beteende från det centrala nervsystemet.

Den förlängda märgen, tillsammans med Pons, reglerar hjärtrytm, blodtryck, andning och reflexer som att svälja och hosta. Den förlängda märgen är i den del av hjärnan som kallas hindbrain och är närmast ryggmärgen. Lillhjärnan, som ansluts till baksidan av hjärnstammen, är också en del av hindbrain i det centrala nervsystemet. Lillhjärnan koordinerar finmotoriska rörelser och reglerar balans och kroppshållning.

storhjärnan är i framhjärnan och avser det centrala nervsystemet fungerar resonemang, intelligens, inlärning och minne. Storhjärnan reglerar också sensoriska och motorstyrningar. Storhjärnan är den största delen av hjärnan och är uppdelad i vänster och höger halvkloten. Corpus callosum separerar cerebrala hemisfärerna och består av nervtrådar.

Hjärnbarken är den täcker på hjärnans två hjärnhalvorna. Mycket av sensoriska och motoriska kontroll fungerar centrala nervsystemet finns det i de fyra områdena i hjärnbarken loberna. De fyra affärsenheter är nackbenet, tidsmässiga, parietala och frontalloberna.

Nackloben kring hur i ögat och dess visuella budskap. Tinningloben avser örat och bearbetning av ljud. Parietalloben gäller sensoriska meddelanden som smak, beröring, smärta, tryck och sensationer temperatur som varmt eller kallt. Frontalloben avser tanke, tal och motorik. Alla fyra loberna tillsammans fungera som en del av det centrala nervsystemet.

ryggmärg del av centrala nervsystemet kopplar hjärnan till kroppen. Ryggmärgen omges av ryggraden, eller ryggrad. Nervceller fungerar på två sätt mellan hjärnan och ryggmärgen i det centrala nervsystemet: de bär budskap till hjärnan från resten av kroppen och de fortsätter meddelanden från hjärnan till resten av kroppen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.