Vad är Stevens Johnsons syndrom?

Stevens Johnsons syndrom (SJS), även kallad erythema multiforme major, är en sällsynt, hudsjukdom som har potential att vara dödligt. I vissa fall finns det ingen känd orsak, men den vanligaste utlösande faktorer är en allergisk reaktion mot läkemedel eller en infektion.

droger oftast kopplade till Stevens Johnsons syndrom inkluderar sulfonamider och penicillin, som används för att bekämpa infektion, antiepileptika, som behandla epileptiska och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), som dually lindra smärta och reducera inflammation. Några exempel på NSAID-preparat är Allopurinol, fenytoin, karbamazepin, Vioxx, barbiturater, acetylsalicylsyra och ibuprofen.

De typer av infektioner som kan orsaka Stevens Johnsons syndrom inkluderar Herpes simplex eller herpes zoster, influensa, humant immunbristvirus (HIV ), difteri, tyfus och hepatit. Ibland har SJS resultat av strålbehandling eller ultraviolett ljus. En annan form av SJS hudsjukdom som kallas toxisk epidermal nekrolys (TEN). Penicillin har kopplats till TENS.

Symtom på SJS ta upp till två veckor från det att patienten tar medicinen att manifestera. Den ursprungliga Varningssignalerna sker under flera dagar av influensaliknande symtom: hosta, huvudvärk, värk och febrighet, kräkningar och diarré. Faran kan eskalera till utslag, flagning av huden och hudskador, blåsor, särskilt runt munnen, ögonen, vagina eller andra områden, och inflammation i slemhinnorna, vilken rad inre organ och vissa utsatta kroppsdelar som näsa, läppar och öron .

Stevens-Johnson syndrom kan drabba människor i alla åldersgrupper, men mest utsatta är äldre personer, möjligen därför att de använder flera av de läkemedel som förknippas med SJS, och de som lever med förvärvade immunbrist syndrom (AIDS), ett tillstånd som har väckts på av ett virus och skadar effektiviteten i immunsystemet. Stevens-Johnson syndrom har också visat upp bland barn med ibuprofen-baserade läkemedel såsom Alvedon ® och barns Motrin ®. Bära en gen som kallas HLA-B12 kan göra en person mer mottaglig för SJS.

Isolera orsaken till Stevens-Johnson syndrom och TENS, om möjligt, är det första steget i att identifiera rätt behandling. När sporras av läkemedelsbehandlingar kan föreskrifterna omedelbart stoppas.

Om väckt den av en infektion, då läkarna kan behandla Stevens-Johnson syndrom och toxisk epidermal nekrolys med ett antibiotikum först. I svåra fall där patienten förlorar vätska eller hud som går förlorat, behandling måste hanteras i sterila miljöer-sjukhus eller bränna enheter-att förhindra progression av infektionen. Vissa människor kan behöva vätska ersättas med intravenös injektion.

De som har överlevt en första skjutningen med Stevens-Johnson syndrom kan få återfall. Det rekommenderas de undviker närbesläktade läkemedel om droger orsakade det första avsnittet och informera vårdgivare av en historia med sjukdomen. Patienterna kan också välja att ha en medicinsk information armband eller halsband.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.