Vad är Juvenile Xanthogranulomas?

Unga xanthogranulomas är knutor som kan bilda på huden och inälvorna. Som en allmän regel, dessa formationer är helt ofarliga, och de brukar lösa sig inom några år, försvinner naturligt. I vissa fall är unga xanthogranulomas förknippade med mer allvarliga medicinska tillstånd, och ibland kan förväxlas med mindre godartad hud knölar och sår, så det är en bra idé att söka behandling för unga xanthogranulomas att se till att de är ordentligt diagnosen.

Eftersom ordet "ung" antyder, de allra flesta unga xanthogranulomas förekommer hos barn, oftast före två års ålder. Detta villkor är vanligast hos män kaukasiska spädbarn, även om det kan uppenbart hos kvinnor och människor av andra raser. Omkring 10% av ung xanthogranulomas uppenbart hos vuxna. Dessa knölar orsakas av ett överskott av immunsystemets celler som kallas histiocyter, vävnad makrofager som hjälper till att hålla kroppen vid god hälsa.

Du kan också se unga xanthogranulomas kallade "icke-Langerhans cell histiocytos," särskiljande det från ett mycket allvarligt tillstånd som orsakas av histiocyter kallas Langerhans celler. Langerhans celler ligger vanligen i hud och lymfkörtlar, men de kan migrera till andra delar av kroppen och orsaka hälsoproblem.

En typisk ung xanthogranuloma är jämn och ungefär runda. Den knöl kan vara gul, rödaktig eller brun, och sådana knölar är vanligast runt halsen och ansiktet. Mindre xanthogranulomas kan mer framstår som papler, medan de större kan likna skivor. Den knöl kan också ge vika något vid beröring, eftersom det ofta är fyllda med fett.

Eftersom flera hudsjukdomar kan orsaka liknande utseende noduli, de flesta läkare föredrar att biopsi misstänks xanthogranulomas att se till att de i själva verket godartade. Ibland läkare kommer att gå vidare och ta bort knöl under biopsi, så att den om den inte är godartad, kan behandlingen påbörjas omedelbart. I andra fall kommer en liten bit bort och testas.

Behandling för unga xanthogranulomas inte krävs, om inte patienten finner knöl irriterande eller pinsamt. Steroider kan användas för att krympa liten knöl, och det är också möjligt att använda lasrar eller andra kirurgiska verktyg för att ta bort papler. Det kan också vara en god idé att hålla ett öga på platsen för hudförändringar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.