Vad är Glossopharyngeal Neuralgi?

Glossopharyngeal neuralgi är en sällsynt sjukdom där trycket på glossopharyngeal nerven orsakar extrem smärta runt munnen, halsen, öronen, tonsiller, eller tunga. Varaktigheten av den skarpa smärtan kan variera, och patienterna kan få återkommande smärtor eller bara en våg av smärta, beroende på orsaken till sjukdomen. Det finns ett antal potentiella behandlingar för glossopharyngeal neuralgi som kan diskuteras med en neurolog.

Detta villkor är vanligast hos män, oftast äldre än 40. Det kan bero på en tillväxt nära glossopharyngeal nerv, även känd som den nionde hjärnnerven, eller av en onormalt placerade artär som sätter press på nerven. Denna nerv, som ansvarar för innervating i halsen och munnen, blir förvirrad på grund av trycket och skickar smärtsignaler till hjärnan trots att ingenting egentligen händer. Smärtan kan vara så allvarliga att patienten helt är arbetsoförmögen, och i vissa fall patienter utvecklar krampanfall eller gå in hjärtstillestånd.

Liksom med andra ansikts neuralgias kan glossopharyngeal neuralgi diagnostiseras med hjälp av medicinska studier som visualisera intresseområde, letar efter avvikelser. En tillväxt kommer att visas på en MR eller datortomografi, medan vaskulära missbildningar kan avslöjas med en angiografi. I vissa fall kan orsaken inte omedelbart uppenbar, utan något som ser ut att störa funktionen av den nionde hjärnnerven.

Patienter med glossopharyngeal neuralgi ges vanligen smärtlindring medicinering för att minska smärtan när deras förvirrade glossopharyngeal nerver brand. Kramplösande läkemedel verkar också vara effektivt vid behandling av detta tillstånd, och användning av sådana läkemedel minskar risken för att utveckla kramper. I svåra fall kan det vara nödvändigt att operera för att avlasta nerven, med kirurgen klassiskt in i skallen bakom örat för att exponera nerv och ta bort källan till trycket.

Prognosen för en patient med en glossopharyngeal neuralgi diagnos kan vara mycket bra. Om läkaren hittar orsaken till neuralgi och adress den kommer patienten att göra en fullständig återhämtning. För det fall att orsaken är mer utmanande att identifiera, kan läkemedel användas för att hantera villkoret, att hålla patienten bekväma och minska antalet och svårighetsgraden av smärtsamma episoder. Även om patienten endast har lindriga smärta är det viktigt att konsultera en neurolog, eftersom glossopharyngeal neuralgi kan vara ett symtom på en allvarlig neurologisk problem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.