Vad är EPF (Eye Protection Factor)?

Ögonskydd Factor (EPF) är ett vetenskapligt tillämpas sol betyg som syftar till att hjälpa människor att jämföra effektiviteten i solglasögon för att skydda ögonen från de skadliga effekterna av strålning. EPF är att receptfria solglasögon vad solskyddsfaktor (SPF) är att solskyddsmedel. EPF värderingen bygger på bildtäckning, ultraviolett (UV) skydd, blått ljus skydd och IR-skydd, eller förmågan att skydda ögonen mot värme. Den slutliga EPF rating är ett resultat av genomsnittet av de betyg för dessa fyra faktorer är känt under förkortningen FUBI :

  • F Rame täckning
  • U V skydd
  • B Lue ljus skydd
  • I nfrared skydd

Ram täckning är en viktig faktor, eftersom ljus som kan nå ögat utan att passera genom linserna ökar exponeringen. UV-strålar kan orsaka solbränna och hudcancer, men de kan också bränna i ögonen, vilket resulterar i grå starr och andra visuella problem. Ny forskning visar att blått ljus, eller hög energi synlig (HEV) ljus, kan bidra till makuladegeneration, eller synförlust detalj. Skydd mot infraröd ingick som en del av EPF betyg eftersom ögat påstått processer lightwaves annorlunda om ögats yta ökar i temperatur. Detta är vanligtvis inte en fråga om en person arbetar i närheten av en värmekälla, till exempel en fläkt's fackla.

I genomsnitt den totala EPF betyg (~ 7-10), är mer vikt vid UV-skydd än att blått ljus skydd, eftersom UV-strålar är mer skadliga. Därför bär det blå ljuset betyg mer vikt än de infraröda betyg. Solglasögon som har en slutlig EPF betyg i mitten till övre nittiotalet uppvisat god.

FUBI EPF webbplats listor testade solglasögon tillsammans med sina EPF betyg. Även frivilliga, hopp det också blir så stor som antas som SPF standard. Den senaste receptfria solglasögon standard som skall antas i USA var American National Standards Institute (ANSI) Z80. 3-2001. Denna 2001-standarden kräver inte solglasögon för att mäta hur mycket UV-ljus är blockerad, och inte heller kräva att ett prov för genomsläpplighet av blått ljus. Det tar heller inte bildtäckning i beaktande.

solglasögon i enlighet med ANSI Z80. 3-2001 inte nödvändigtvis är tillräckliga, om de inte väsentligt överskrider den. EPF betyg ger mer information till konsumenterna, vilket gör klokare val som skall göras på grundval av kvantitativa vetenskapliga testmetoder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.