Vad är Alkoholfria Steatohepatitis?

Alkoholfria steatohepatitis är en form av leversjukdom som förekommer hos personer som dricker lite eller ingen alkohol. Medan många människor förknippar leversjukdom med alkoholkonsumtion, alkoholfria steatohepatitis faktiskt påverkar så mycket som fem procent av befolkningen i vissa regioner, och det kan orsakas av många olika saker. Detta tillstånd diagnostiseras vanligen i senare skeden, med patienten upplever steatohepatitis i många år utan att veta om det.

Ordet "steatohepatitis" betyder bokstavligen "fettlever inflammation. "Det inträffar när fett på levern orsakar irritation, som kan leda till ärrbildning. Så småningom kan detta orsaka skrumplever, och levern kommer att upphöra att fungera alls. Om alkoholfria steatohepatitis tillåts att gå vidare till cirros, kan patienten kräva en levertransplantation, eftersom levern kan vara så illa skadad att den inte kan återhämta sig, trots att levern är ett anmärkningsvärt hållbart orgel.

I vanliga fettlever sjukdom, människor har fett på sina levrar, men att de inte upplever skadeverkningar. Men personer med fettlever löper risk att utveckla steatohepatitis. En orsak till steatohepatitis kan totala vikt, den större någon är, desto större chans att fettdepåer ska ligga på levern. En annan orsak kan vara receptbelagda läkemedel, med vissa läkemedel såsom steroider bidrar till buildups av fett på levern. Insulinresistens kan vara en annan faktor. I andra fall, människor verkar utveckla alkoholfria steatohepatitis utan uppenbar anledning.

Detta villkor är oftast identifieras när någon har ett prov leverenzym och nivåerna är ovanligt höga, vilket visar att det finns ett problem med levern funktion. I andra fall kan någon framsteg för utvecklingen av symtom som gulsot på grund av nedsatt leverfunktion innan sjukdomen fångas. För att bekräfta alkoholfria steatohepatitis kommer det att bli nödvändigt att utföra en biopsi för att ta ett prov på levervävnad för analys. I ett labb, kan en patolog bekräfta att det är fett på levern, och om patientens historia visar liten eller ingen alkoholkonsumtion, är villkoret klassificeras som alkoholfria steatohepatitis.

Det finns inget botemedel för alkoholfria steatohepatitis. Men det finns några behandlingsalternativ. Modifiera sin kost, undvika alkohol helt och hållet, och utövar kan ibland bromsa eller stoppa utvecklingen av sjukdomen. Likaså att vara försiktiga med intag av vissa läkemedel och livsmedel undvika att situationen förvärras i levern kan vara till hjälp. Regelbundna leverfunktionsprover kan avgöra hur väl kontrollerade patientens alkoholfria steatohepatitis är, och kan visa om huruvida ytterligare åtgärder som behöver vidtas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.