Hur mycket järn bör i min diet?

Järn är ett mineral som finns i varje cell i kroppen, så det är viktigt att se till att du får tillräckligt. Den amerikanska rekommenderat dagligt intag, eller RDA, för vuxna är 8 mg per dag för män och 18 mg per dag för kvinnor. Detta är dock en allmän riktlinje, tonåringar och kvinnor som är gravida kan behöva högre belopp. Det är möjligt att ha för mycket järn i kroppen, så kontrollera alltid med din läkare innan du tar kosttillskott.

Iron fyller en viktig funktion i våra kroppar. Hemoglobin och myoglobin två blod proteiner som transporterar syre till cellerna, de får inte framställas utan järn. Det finns två typer av järn som normalt återfinns i vår mat. Heme järn är det mest lätt upp sort, finns i de flesta kött, men särskilt rött kött och orgel kött, såsom levern. Icke-heme järn finns i frukt och kärnor och är svårare för kroppen att absorbera och använda.

järnbristanemi är ett vanligt hälsoproblem som orsakas av låga nivåer av järn i kroppen. Trötthet är det vanligaste symtomet på järnbristanemi, eftersom dina celler inte får tillräckligt med syre. Anemi kan orsakas av att inte äta tillräckligt med järn-rika livsmedel, men det kan också orsakas när kroppen inte är lätt tar upp järnet som finns i kosten. Din läkare kan diagnostisera järnbristanemi med ett enkelt blodprov. Beroende på orsaken, kommer din läkare att ge rekommendationer om hur du korrigera din anemi, baserat på din specifika situation.

Det finns flera olika faktorer som kan påverka hur bra kroppen absorberar järn. Vegetarianer löper större risk för anemi eftersom deras järn intag är främst av icke-heme sort som finns i icke-animalisk källor, vilket är svårare för kroppen att absorbera. Vissa mediciner, såsom tetracyklin, kan också påverka kroppens förmåga att absorbera järn. Man tror att dricka te stör järn absorptionen, men att lägga till C-vitamin till måltiden ökar kroppens förmåga att absorbera detta viktiga näringsämne.

Järn finns i en mängd olika livsmedel. Heme järn är mest gott om i rött kött, särskilt organ kött, såsom levern. Det finns även i andra protein livsmedel som fläsk, kyckling, fisk och ägg. Icke-heme järn finns i frukt som katrinplommon och russin, gröna bladgrönsaker, bönor och fullkornsprodukter såsom brunt ris.

Du kan komplettera din järn intag genom att ta järntabletter, men detta bör alltid ske under överinseende av läkare, efter att orsaken till din anemi har fastställts. Konsumerar för mycket järn kan vara farliga, och i vissa fall dödliga. Symptomen på järn toxicitet är trötthet, illamående och kräkningar, yrsel och huvudvärk, andfåddhet och en grå nyans på huden. Om du upplever dessa symtom, sluta ta ditt komplettera och kontakta läkare omedelbart.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.