Hur mycket SPF skydd behöver jag?

Skydd mot solens skadliga strålar är en viktig fråga för en person som har deltagit i utomhusaktiviteter. Solskyddsmedel och solskyddsfaktor är de vanligaste sätten för att erhålla detta skydd, och vi väljer ofta den typ av solskyddsmedel vi kommer att använda bygger på solskyddsfaktor (SPF) på etiketten. Mängden SPF skydd en person behöver beror mycket på vilken typ av verksamhet han kommer att vara engagerade i, liksom vädret, tiden på dygnet, årstid och personens plats.

I allmänhet den tid det tar för en människas hud att vara solbränd multipliceras med SPF nummer solskydd han använder. Till exempel, om din hud oftast blir röd efter tio minuters exponering för direkt solljus, en solkräm med en solskyddsfaktor antalet 15 men helst öka den tiden till 150 minuter. Många faktorer kan ändra detta nummer, dock. Solskyddsmedel avtar när en person svettningar, eller kommer i kontakt med vatten, t. ex. när simning, till exempel. Även om solskyddsmedel tillämpas vid en tid på dagen då solens strålar ännu inte är på topp intensitet kommer det solskydd fulla verkan förkortas jämfört med den tid på dagen då den tillämpas.

Exakt SPF skydd en person behöver kanske beror mest på färgen på den personens hud. En mycket ljushyad person kommer att behöva en hel del SPF skydd för att undvika vad som annars skulle vara en mycket snabb och smärtsam solbränna. Å andra sidan kan en person med mycket mörk hud behöver inte SPF skydd alls för att förhindra solbränna, eftersom den mörka huden pigmentet utgör ett inbyggt skydd mot solens ultravioletta strålar. De flesta hudläkare rekommenderar att en person som är mottagliga för solbränna bör använda en produkt med en SPF antal 15 eller högre. De rekommenderar också åter använda solkrämen varje timme, för att kompensera för miljöeffekter som kan ta bort den från huden.

En solkräm SPF-skydd bestäms i kontrollerad laboratoriemiljö, vilket innebär att resultaten kommer varierar kraftigt, och detta är ett viktigt begrepp att komma ihåg. Det är bäst att ta till en viss försiktighet vid val av SPF skydd-med andra ord gå med en högre siffra i stället för lägre, och regelbundet ansöka om ett nytt att säkerställa fullständig täckning. Även solskyddsmedel med hög SPF skydd kommer inte blockera alla ultravioletta strålar från solen, men de kommer att väsentligt minska risken för solbränna och kommer att minska risken för sjukdomar som hudcancer, till följd av överexponering för solen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.