Hur kan jag förbättra min sömn hygien?

Det sätt på vilket vi förbereder oss på sängen och behålla vår sovplats kallas sömn hygien. Många människor har svårt att sova som kan leda till en rad hälsoproblem, samt genomföra sova hygien rekommendationer på inrådan av en läkare. I extrema fall förändringar i sömn hygien är inte tillräckligt, och medicinsk sömn stöd måste användas också. Bättre sömn hygien behöver inte begränsas till personer som har svårt att sova: de flesta individer skulle gynnas av mer vilsam sömn.

Rekommendationer för god sömn hygien brukar börja i sovrummet. De flesta läkare är överens om att sovrummet bör användas som en utsedd sovplats. Elektronik såsom datorer och tv inte bör hållas i sovrummet, eller om oundviklig, bör täckas fullt ut på kvällen. Sängkläder bör vara mjuka och bekväma, men inte för varmt. Sova i en svalare miljö kan hjälpa människor att sova hela natten, så sovrummet bör förvaras svalt och ventilerat. Håll sovrummet tyst och mörkt syfte att ytterligare stärka att det är ett sovrum.

Att upprätta en sömn ritual är också mycket viktigt. Människor som somna och vakna upp vid samma tid varje dag tenderar att ha en större känsla av vila och mer energi under dagen, medan människor med scheman att fluktuera vilt upplever ofta dagtid trötthet. Varje natt, följa en rad åtgärder som ger signaler till kroppen att det är dags att somna: praktiserar yoga eller meditation, äta snacks, ta ett varmt bad, och undvika koffein och alkohol under minst fyra timmar innan du sömn. När du börjar känna dig trött, gå och lägga sig.

En del av recept för god sömn hygien omfattar bara sova när man är trött. Om du inte är trött eller inte går i viloläge efter cirka 15 minuter, gå upp och gå in i ett annat rum. Läs under lågt ljus, meditera eller delta i något annat lugnande, Lulling uppgift som gör dig sömnig. Ligg inte i sängen väntar på att somna under dessa omständigheter. Om du vaknar en kort stund under mitt i natten, lämna sovrummet igen om du inte kan somna snabbt.

Med tupplurar kan också avbryta sova hygien. Nap tar tyder på att du inte får en god natts sömn, och din kropp begär mer sovande tid. Om du befinner dig som vill nap, försök att gå till sängs lite tidigare på kvällen timmar. Om du absolut måste ta en tupplur, inte tupplur i mer än en timme, och se till att din tupplur avslutas med tre på eftermiddagen.

Andra allmänna livsstilsförändringar kan bidra till att förbättra din sömn hygien. Undvik kryddig eller sura livsmedel i minst sex timmar före sänggående, och försök att äta lätt innan du sover. En tom mage kan störa sömnen, men så kan en alltför full en. Dessutom kan sura uppstötningar syndrom utvecklas, om du sover ofta på en full mage. En regim av motion kan också förbättra din allmänna hälsa och sömn hygien: se till att ingå tung motionera minst tre timmar innan sängen. Om du har en mycket stress i ditt liv, arbeta på sätt att minska den, eftersom stress kan ha en negativ inverkan på din förmåga att sova bra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.