Hur hindrar jag ett Herpes utbrott?

Det brukade vara så att det inte fanns något sätt att förhindra att ett herpes utbrott. Folk skulle helt enkelt få dem, och ofta i sämre tider är möjligt, som på en smekmånad eller när de ville vara intim med en ny partner. Det finns nu metoder för att förebygga dessa utbrott, särskilt med användning av antivirala läkemedel. Det bör dock noteras att inte alla har täta utbrott, och en del människor inte behöver dessa mediciner för att förebygga, eftersom de sällan har aktiva uttryck av sjukdomen.

En av de sedvanliga läkemedel används för att förhindra ett herpes utbrott är aciklovir, även känd under varumärket Zovirax ®. Det kan föreskrivas när ett utbrott inträffar att förkorta cykel. Andra människor använder den dagligen för att minska antalet utbrott och ibland helt förhindra dem. Detta kallas kronisk förebyggande behandling av återkommande sjukdom, och vanligtvis innebär att aciklovir två gånger dagligen. Riktlinjer för medicinering tyder på att bedöma dess effektivitet efter ett års användning för att avgöra om patienten bör fortsätta behandling.

Över långsiktig användning, har aciklovir minsta möjliga biverkningar. Mindre än 5% av befolkningen rapport tillfällig huvudvärk eller orolig mage. Medicineringen är i allmänhet inte anses lämplig om man har njur-skador eller sjukdom, och dess säkerhet och effektivitet har inte helt fastställts hos kvinnor som är gravida eller ammar, på barn. För många människor dock kronisk förebyggande behandling med aciklovir fungerar mycket bra.

Studier på aciklovir visar att den tenderar att minska herpes utbrott incidens på mindre än två episoder per år. Det finns ett par andra antivirala läkemedel som kan användas i stället. Dessa inkluderar valaciklovir, som har visat att antingen fördröja eller förhindra utbrott ungefär 85% av tiden. Famciklovir verk om 70% av tiden för att förhindra herpes utbrott.

Förutom att förebygga ett herpes utbrott genom medicinering, kan det uppstå vissa beteendemässiga förändringar att göra som kan bidra till att minska frekvent sjukdom uttryck. Till exempel kan solexponering öka frekvensen och bör undvikas. Människor kan också vara mer benägen att få infektioner när de är stressade. Att hitta meningsfulla sätt att minska stress, genom motion, meditation eller rådgivning, kan medföra att färre herpes utbrott.

Att bo och kan hjälpa till också. Andra virus eller bakteriella infektioner kan aktivera viruset och skapa utbrott. Att hålla händerna tvättas för att undvika saker som vanliga förkylningar och influensor är förnuftigt.

Det kan också hjälpa till att undvika kända kropp stressorer som extra vikt, överdriven alkoholkonsumtion eller rökning. Även om dessa inte nödvändigtvis fler infektioner, kan de översätter till att göra kroppen mindre hälsosamt. När kroppen inte är helt bra, betyder det att det har mindre resurser att besegra vilande virus eller aktiv sjukdom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.