Hur effektiv är en p-plåster?

Plåstret preventivmedel har visat sig vara lika effektivt som p-piller när de används på rätt sätt. Det uppskattas att fem till åtta kvinnor av 100 blir gravida samtidigt på p-plåster, med majoriteten av graviditeter uppkomna på grund av felaktig användning av produkten. När det används enligt anvisningarna, de är ca 99% effektiv.

En patch preventivmedel liknar en fyrkant självhäftande bandage. En lapp placeras på huden under den första dagen av menstruationscykeln. En ny patch släpps en gång i veckan i tre veckor, sedan bort för en vecka under vilken tid menstruationen inträffar.

p-plåster fungerar genom att släppa hormonerna progesteron och östrogen i blodet direkt via huden. Dessa hormoner har tre effekter, som alla förhindra graviditet när de kombineras. Det första är att den stoppar ägglossning, eller om frisläppandet av ägget. Den andra är att den tjocknar den livmoderhalssekretet och saktar spermier kommer in i implantation området. Tredje, och mest kontroversiella, är att det förändrar livmoderslemhinnan att göra implantation av ett befruktat ägg svårare.

Som nämnts ovan, felaktig användning av produkten står för merparten av graviditeter samtidigt på p-plåster. Det är viktigt att notera alla varningar och instruktioner för användning på förpackningen. Det finns några grundläggande regler att följa när du använder plåstret preventivmedel.

Det finns flera förhållanden som naturligtvis kan ändra effektiviteten av plåstret. Kvinnor över £ 198 (89,8 kg) rekommenderas att söka andra former av preventivmedel, eftersom det har visat sig vara mindre effektiva för dem över denna vikt. Den som tar antibiotika eller andra mediciner bör vara försiktig, eftersom de flesta andra mediciner kan störa effekten också.

För att vara mest effektivt måste p-plåster att stanna kvar på huden. Det måste finnas något hinder, såsom lotion eller makeup, mellan plåstret och huden. Om plåstret faller av, backup skydd kan behövas beroende på hur lång tid det har varit borta från huden.

När man börjar med p-plåster, kommer backup skydd behövs i minst sju dagar som hormonerna inte är effektiva omedelbart. Det måste placeras på rätt dag i månaden, så cykeln i förväg måste övervakas noga. Som med alla preventivmedel är effektiviteten av p-plåster maximeras när alla instruktioner och förslag av en läkare följs.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.