Har Doodling förbättra ditt minne?

I början 202c de människor som alltid har doodled i möten, medan det på telefonen eller i klasser fick kollektivt säga, "Jag sa ju det," som ett studien publicerades i Journal of Applied Kognitiv psykologi . Studien, som leds av Jackie Andrade, utvärderas om doodling faktiskt kan öka minnet eller kognitiv förmåga. Även denna studie används ett litet urval grupp, endast 40 deltagare, rubriker över hela världen upphöjda fördelarna med doodling som ett minne sparare.

Vad Andrade studie fann var att människor får doodle medan du lyssnar på telefonsamtal hade omkring 29% större minne lagring än i en "icke-doodling" kontrollgrupp. Eftersom studien hade publicerats, har resultaten använts för att föreslå att doodling i klasser eller möten skulle kunna förbättra fokus och öka lagringen av material. Även om studien inte testa denna teori, anser Andrade att mer fokuserad verksamhet såsom teckning något målmedvetet med massor av koncentration eller skicka sms sannolikt skulle ha en motsatt påverka och leda till mindre material kvar.

Det finns några analyser av Andrade studie som inte automatiskt hoppa på "doodling" bandwagon. Till exempel är det påpekas att stickprovsstorleken var liten, och studien skulle kräva replikering för att se om resultaten verkligen är bevisat. En annan sak som inte testades var i vilken grad slumpmässig dragning skulle kunna kombineras med att dagdrömma, och om människor som daydreamed drabbats mer eller mindre fokus eller minne förmåga. För dessa naysayers kan doodling ses som inte nödvändigtvis är skadlig för minnet, men inte heller nödvändigtvis till stor nytta. Fortfarande många som rutinmässigt skiss eller rita unpurposefully under tråkiga föreläsningar känna sig helt berättigat att hänga med i praktiken.

Det finns liknande studier som visar vissa saker kan öka fokus och minne. Forskning under 2007 tyder på att studerande som tuggar tuggummi samtidigt som testerna faktiskt förbättra sina provresultat med cirka 5%. För lärare som helt och fullt fokus och låter varken tuggummi tuggas eller doodling, kan de faktiskt vara att sänka elevernas prestationsförmåga, men det är återigen svårt att extrapolera dessa slutsatser från bara ett fåtal studier.

Det finns ett sätt på vilket doodling kan definitivt förbättra minnet av en viss sort. I slutet av februari varje år är det nationella Doodle Day. Detta är en välgörande händelse syftar till att belysa den svåra sjukdomar av epilepsi och neurofibromatosis. Många kändisar komponera doodles denna dag, som sedan trycks och säljs som olika medier för att samla in pengar till medvetenheten om dessa sjukdomar och att direkt hjälpa de som lider av dem. Individer och grupper kan komma in också, och populära doodles är valda för att skrivas ut igen. I detta avseende bevara minnet genom slumpmässig teckningar om en fruktansvärd sjukdom tjänar ett mycket viktigt syfte.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.