Vilka vanliga blödningsrubbningar?

Blödningssjukdomar är en typ av sjukdom. När en person har en, kan det vara svårt för henne att stoppa blödningar. Detta beror på att levra sig som vanligtvis former för att stoppa blödning i tid inte utgör eller inte utgör så snabbt som det borde. Det finns många sjukdomar som påverkar blödning, men en av de vanligaste kallas von Willebrands sjukdom (vWD).

När en person har vWD har hon en brist i de saker som ansvarar för att hjälpa blodet att levra sig. Detta tillstånd är ärftligt och det kan drabba både män och kvinnor. I en kvinna, är ett vanligt symptom på vWD långa och onormalt rikliga menstruationer. En kvinna i detta tillstånd kan också lättare få blåmärken och blöda överdrivet efter förlossningen.

En person, oavsett om en kvinna eller en man, med vWD kan ha en onormal förekomst av blödningar efter operation eller efter tandvård. Detta villkor kan också orsaka ofta näsblod och blödningar i magtarmkanalen och muskler. I mycket svåra fall av vWD, kan patienten blöda även i lederna. Män kan ha samma symptom som kvinnor, med undantag för de som rör det reproduktiva systemet.

Hemofili är en annan ärftlig blödarsjuka. Även om det är relativt sällsynt i händelse anses det vanligt bland andra blödningsrubbningar eftersom det är så välkänt. Detta villkor är ett resultat av genmutationer som orsakar att patienten har alltför få av de ämnen som behövs för koagulering.

En person med hemofili får blåmärken alltför lätt och blöder för mycket och för länge efter ens en mindre skada. Han kan ha ofta, svår att stoppa näsblod och blodbrist. Även en kvinna kan få detta tillstånd, är det mycket ovanligt, män är oftast diagnostiseras med det. När genmutation finns för en kvinna är hon oftast en bärare. Men vissa kvinnor inte utveckla typiska symptom på blödarsjuka liksom perioder som är onormalt kraftig och riklig blödning i närvaro av störningar i fortplantningsorganen.

Lyckligtvis finns det behandlingar för vanliga blödningsrubbning, men den valda metoden beror på villkoren. Behandling av blödningsrubbningar kan omfatta injicera ämnen, kallade faktorer i blodet, stimulerar produktion och frisättning av de ämnen som krävs för koagulation. Andra behandlingar kan innebära infusion levra ämnen i patientens kropp. Dessa kan komma från donationer från andra människor eller från produkter som forskarna har genmanipulerade. Ibland förebyggande infusioner och andra behandlingar används också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.