Vilka olika typer av sarkom?

sarkom , ett grekiskt ord som betyder "köttig tillväxt", medför en mer seriös definition i den medicinska industrin. Det minst vanligaste typen av cancer, sarkom är maligna tumörer som uppträder i kroppens bindväv. Dessa vävnader är stödjande celler som ansluter och omge andra organ strukturer. Bindväv omfattar muskler, fett, fibrer vävnader, nerver, blodkärl, ben och gemensamma vävnader.

sarkom kan utvecklas i någon del av kroppen, men de uppstår oftast i fötter, ben och armar . Fyrtio procent av fallen inträffar i buken, bröstet, axlar, höfter och rygg, medan resterande 10% visas runt hals och huvud. Det finns närmare 100 sorter av sarkom, som alla kan kategoriseras beroende på vilken typ av celler som de påverkar.

1. Bone sarkom. Den vanligaste typen av ben cancer är känt som ett osteosarkom och uppstår i vävnaderna av växande ben. Mycket aggressiv, det påverkar främst tonåringar och unga vuxna. Även om det kan utvecklas i ben i någon del av kroppen, är osteosarkom hittas oftast i knä och övre regionerna arm. Ewings sarkom är en sällsynt typ av ben tumör som växer i de omogna nervceller i benmärgen runt bröstkorgen, bäcken och kotor.

2. Muskelvävnaden sarkom. De flesta muskler kan delas in i två grupper-skelettet och musklerna. Muskler röra ben och ligger inom vår kontroll. Musklerna rad organ och blodkärl och kan inte medvetet kontrolleras. Rhabdomyosarcomas är tumörer i växande skelett muskler i ben, armar, nacke och huvud, samt i urin-och könsorganen. Mer än 50% av rhabdomyosarsarcoma fall attack barn under tio. Leiomyosarcomas är glatt muskulatur sarkom som påverkar vuxna och växa i mag-tarmkanalen, uterus, och andra blod infodring fartyg.

3. Blod och lymfa sarkom fartyg. Hemangiosarcomas strejk vuxna i blodkärlen av bålen, huvudet och benen. Infantil hemangiopericytomas utvecklas i samma blodkärlen, men påverkar barn under fyra. Kaposis sarkom är vanligare hos personer med immunbrist sjukdomar som förvärvat immunbristsyndrom (AIDS). Lymfa fartyg sarkom kallas lymphangiosarcomas . Dessa elakartade tumörer växer i armar och ibland uppträda som biverkningar av strålbehandling för cancerpatienter.

4. Nervvävnad sarkom. malign perifer nerv slida tumör (MPNST) , även känd som neurofibrosarcoma , är en tumör i perifera nerver bål, armar eller benen. Alveolar mjuka delar sarkom är sällsynta och drabbar unga vuxna i muskeln nerver ben och armar.

5. Fettvävnad sarkom. Liposarcomas visas när cancerceller växer i kroppens fettvävnader. De kan dyka upp var som helst i kroppen, men oftast påverkar buken, till exempel mjuka vävnader som finns i bakre delen av bukhålan.

6. Gemensam vävnad sarkom. vävnader runt leder i kroppen, särskilt knän och vrister, är mottagliga för synovial sarkom , en cancer som förekommer hos ungdomar och unga vuxna i åldern 15 och 40 . Synovial sarkom sprids snabbt till andra delar av kroppen genom lymfan och blodcirkulation.

7. Fibrös vävnad sarkom. fibrosarkom finns i celler som bidra till att utveckla ärr runt bål, armar eller ben. Förekomsten av denna cancer förekommer hos vuxna i åldrarna 30 och 40. Maligna fibrer histiocytomas (MFH) inträffa i fibrösa vävnader på benen på de äldre. Dermatofibrosarcomas är cancerceller under ytan av huden på ben och bål.

sarkom är tysta rovdjur som inte uppvisar några symtom eller varningssignaler under inledningsskedet. Svåra att upptäcka i början, tumörerna utvecklas långsamt i märkbar men smärtfri klumpar eller svullnad. Fortsatt tillväxt av cancerceller platser trycket på närliggande nerver och muskler, så småningom orsakar smärta och obehag. Om du upptäcker knölar eller svullnad någonstans på kroppen, eller om du upplever smärtsamma symtom på sarkom, såsom blod i avföringen eller ihållande buksmärta, har själv undersökas av en specialist omedelbart.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.