Vilka är riskerna med vaccinationer?

flesta läkare och medicinska experter är överens om att vaccinationer är i allmänhet säkra. Även om komplikationer är möjliga, de sägs vara sällsynta. Läkare talar ofta sina patienter om att farorna med upphandlande vaccin sjukdomar som kan förebyggas långt uppväger riskerna mottagandet av vaccinationer. Men när någon risknivå föreligger, är det klokt att känna till och överväga riskerna noga.

Många människor oroar sig för potentiella faror att vaccinera sina barn. Den gemensamma barndom vaccinationer, ges som en självklarhet i många länder, kan vara livräddande. Men begreppet tillåta någon att injicera en patogen, om än försvagade eller döda, till en älskad en kropp kan vara skrämmande. Tanken på att ta emot dessa vaccinationer själv kan vara lite allvarsam också. Det goda nya är de allra flesta människor inte har biverkningar av vaccinationer, när reaktioner uppträder, de är vanligen milda och ofarliga.

För vaccineringar som skall godkännas för användning, måste de passera många tester. När de väl är godkända för säkerhet och effektivitet, är de noga av regeringen och myndigheter sjukvård, såsom Food and Drug Administration och Center for Disease Control och prevention. Ett rapporteringssystem finns också, så enskilda att rapportera biverkningar av vaccinationer utan dröjsmål. Om problem med ett särskilt vaccin upptäcks, säkerhet registreringar som görs ändringar som behövs, och vaccinet kan avbrytas.

Den vanligaste reaktionen på vaccinationer är feber, vanligen mild och ömhet vid injektionsstället. Hos barn kan crankiness finnas liksom, detta gäller särskilt med mycket små barn och spädbarn. Vanligtvis är sådana symtom förväntas och inte allvarliga. Många läkare rekommenderar en över disk feber reduktionsventilen och smärtstillande för att lindra dessa symptom. Bör dock hög feber, slöhet, svår smärta och andra out-of-the-vanliga symtom skall rapporteras till en läkare omedelbart.

I sällsynta fall kan vaccinationer ge allergiska reaktioner, chock, kramper, krampanfall, hjärnskador eller dödsfall. Meningit och encefalit är också ovanligt, men möjligt vaccin komplikationer. Vissa individer har upplevt smärta, stelhet och svullnad i lederna efter tillförsel av vissa vacciner. De flesta vacciner inte förorsakar symtom av de sjukdomar som de arbetar för att förebygga. Men en del, till exempel influensavaccin, orsakar en mildare form av de symtom du skulle uppleva om du kontrakterade själva sjukdomen.

För att till fullo förstår riskerna, liksom fördelarna, av alla vacciner du funderar, samråda med din läkare. Be om åhörarkopior för vaccinet frågor, med uppgift både fördelar och risker. I de flesta fall kommer du se att du är mer utsatta för farliga komplikationer om du faktiskt fånga en sjukdom än du från att vara vaccinerade mot den. Tveka inte att ställa frågor och låta din läkare vet om er oro. Med alla fakta på hand kommer du att vara mer beredda att fatta viktiga beslut om hälsoskydd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.