Vilka är riskerna med UV-strålning?

farorna med UV-strålning är många, och tyvärr fortsätter att ignoreras av ett antal personer. Denna UV-ljus, vilket inte kan ses och som befinner sig helst under dagen eller som särskilt används för saker som garvning, innebär många hälsorisker. Dessa risker förefaller inte uppenbart bara vid den tidpunkt då en person steg utanför utan solkräm, solglasögon och skyddskläder eller i ett solarium. En påminnelse kan vara till hjälp för att göra bra val om UV-exponering.

En av de främsta riskerna med UV-strålning är att den har förmågan att orsaka alla typer av hudcancer. Folk kan få skivepitelcancer eller basaliom, som vanligtvis bor på en plats och inte metastaserar (spridning) till andra delar av kroppen. Några av dessa kan bli mycket stora och orsakar betydande ärrbildning när de är bort.

betydligt större risk att utveckla melanom. Till skillnad från basal och skivepitelcancer cancer, kan förekomsten av melanom vara dödlig. Cancern inte metastaserar och kan flytta till andra delar av kroppen, till slut bilda cancerogena svulster på vitala organ. När människor fånga ett melanom tidigt, kan de kunna hejda loppet av denna fruktansvärda sjukdom, men massor av människor inte fånga dessa cancerformer tills de är helt avancerade internt och berör flera organ. Detta kan vara en förödande sjukdom som gör anspråk på mer än sin beskärda del av livet, och det är huvudsakligen orsakas av UV-exponering, särskilt genom en livstid.

Cancer i huden är inte det enda potentiella UV-exponering sjukdomar. Ett antal ögonsjukdomar försämring är kopplade till konstant strålning. Dessa inkluderar makuladegeneration, som kan orsaka blindhet, i synnerhet som folk ålder. Det finns vissa tecken på att vissa former av grå starr kan utvecklas från UV-strålning också. Människor kan också få hudcancer runt ögonen, som kan ändra synen fält eller öga utseende.

västvärlden tenderar att vara en kultur för ungdomar, där ung är uppskattad. UV-strålning gör detta mycket svårare, eftersom det gör att huden åldras snabbare. Ironiskt nog samtidigt väljer många att sola utomhus eller använda garvning bås, och detta är mycket klok. Även driften av dessa bodar är fortfarande lagligt, stora medicinska grupper fördömer garvning som en praxis som inte bara kunde påskyndar åldrandet, men också främja hudcancer. I stället ett antal medicinska grupper rekommendera brun utan sol krämer, varav några är ganska attraktiva.

tanke på risken för UV-strålning, och mycket stor risk för död och blindhet, massor av människor är angelägna om att undvika för mycket sol. Det bästa råd är att använda rekommenderade dosen av solskyddsmedel på alla utsatta ställen, för att bära skyddskläder som långa ärmar, ofta byxor, hattar och solglasögon, och för att undvika att spendera alltför mycket tid utomhus gånger middagssolen, identifierats som mellan cirka tio till tre, men detta kan variera. Det är särskilt viktigt att följa dessa regler med barn, deras hud är mycket mer känsliga för skador.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.