Vad kan orsaka andnöd?

Andnöd uppstår för oss alla då och då, och får bara en fråga om att ha utövat oss själva för mycket. Det är ganska typiskt för hård motion för att orsaka andnöd. Efter några minuters vila, bör du kunna "fånga andan" och andas normalt igen. Ibland andnöd orsakas av tillstånd som graviditet, särskilt i tredje trimestern. Det kan verka lite svårare att andas på grund av det växande barnet, och detta kan vara särskilt märkbar om du anstränger dig för ett par minuter. Om du verkligen känner du inte kan fånga din andedräkt alls bör du uppsöka läkare omedelbart.

lika vanligt som andfåddhet är, plötslig utveckling av andningssvårigheter, framförallt när du inte har en rimlig förklaring, kan tyda på mycket allvarliga problem. Du ska inte ignorera andnöd som inträffar plötsligt och som verkar vara som inträffar hela tiden. Faktum är att om du är i en situation där du inte kan pusta ut, måste du få akut hjälp. Ring 911 eller räddningstjänsten om du verkligen har problem med andningen. När andnöd hos barn, bör du alltid se en läkare eller kontakta räddningstjänsten direkt.

Det finns ett antal saker som kan orsaka andnöd, och du kanske kan upptäcka orsaken genom att titta på andra symptom. Till exempel om du har grunda andetag och detta tillsammans med rosslande, kan det bero på astma. När korta andetag paras ihop med feber och förkylning eller hosta symtom kan du ha bronkit eller lunginflammation. Anemi kan orsaka andnöd, och du kan märka ytterligare symtom på blek hud och kronisk trötthet.

Hjärtattack, blodpropp i lungorna (lungemboli) eller en kollapsad lunga kan alla orsaka andnöd. Andra symptom på dessa förutsättningar tryck eller svår smärta i bröstet. Hjärtsvikt kan orsaka kronisk andnöd, och människor kan ha ytterligare symtom som svullna fotleder och händer. De kan också märka att andningen är svårare när de ligger ner.

senaste och tidigare skador på lungorna kan orsaka andnöd. Om du nyligen har inhalerat eller varit utsatta för kemikalier eller volymer massa rök, kan det tyda på att dina lungor behöver hjälp. Långvarig exponering för kemikalier och att cigarettrök kan tyda på att andas förkortning orsakas av emfysem, lungsjukdom eller lungcancer.

En av orsakerna till andfåddhet att många människor inte inser är en panik eller ångest attack. Om du börjar andas hårt, kan inte pusta ut och /eller börja hyperventilation du kan ha en panikattack. Panikattacker och hjärtinfarkt är ofta förvirrade eftersom människor kan känna tryck över bröstet eller smärta i bröstet med heller. Om du inte har paniksyndrom, komma till en läkare för att säkerställa att du inte saknar diagnos av en hjärtattack.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.