Vad är skivformig lupus erytematosus?

discoid lupus erythematosus (DLE) är en autoimmun sjukdom som kännetecknas av förekomsten av mynt-formade lesioner i skalet, särskilt i ansiktet och på halsen. Detta villkor förefaller ha orsakats av en immunologisk reaktion där immunförsvaret angriper huden, misstar den för en fientlig inkräktare. Upp till 10% av patienterna med detta tillstånd kan fortsätta att utveckla systemisk lupus erythematosus (SLE), som åtföljs med mycket allvarliga symptom som immunförsvaret kraftigt angriper kroppens vävnader.

Det verkar finnas en familjär länk i utvecklingen av skivformig lupus erythematosus, med människor som har en släkthistoria av villkoret att sannolikheten är större att utveckla det någon gång i livet. Villkoret tenderar också att engagera kvinnor mer än män, med kvinnor omkring tre gånger större risk än män att utveckla DLE, och det normalt onsets under 30-talet, men barn kan också utveckla discoid lupus erythematosus. Barndomen verkar vara jämnt fördelade mellan pojkar och flickor.

sår i huden kan variera i storlek och form, beroende på patienten, med mitten av lesioner tenderar att vara lättare. De tenderar att märkas eftersom de ofta ligger på ansikte, hårbotten och öron, vilket gör dem svåra att missa. De skador kommer att bli inflammerad och irriterad, oftast blir SKORPARTAD och skabbig, och vissa patienter utvecklar ärrbildning. Ljuskänslighet är ett vanligt problem för patienter med skivformig lupus erythematosus, som kan finna att deras hud blir lätt irriterad i solljus.

omedelbar behandling för detta tillstånd är kortison grädde eller injektioner kortison. Om skador kvarstår, kan en läkare rekommendera starkare mediciner som är utformade för att inflammation i huden. Vissa läkemedel kan kräva uppföljning omsorg för att bekräfta att patienten inte utvecklar skadliga biverkningar såsom synproblem. Patienten kan också rådas att använda solskyddskräm och skyddsutrustning såsom Sun hattar och solglasögon, om han eller hon har utvecklat ljuskänslighet.

Eftersom discoid lupus erythematosus kan ibland leda till systemisk lupus, läkare kan också rekommenderar att patienter med detta villkor får regelbundna kontroller och utvärderingar. Patienterna bör också rapportera obehagliga biverkningar eller något hälsoproblem till sina läkare så att tecken på SLE kan identifieras tidigt, om det gör uppstå. Patienter med DLE kan det bli nödvändigt att diskutera deras tillstånd med medarbetare, arbetsgivare, eller lärare på grund av den synliga skivformig lupus utslag, och de bör betona att villkoret inte är smittsam och att de får rätt behandling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.