Vad är några orsaker till näsblod?

näsblod, eller näsblod , är ett medicinskt tillstånd till följd av blödningar i näsan. Näsblod är ganska vanligt, eftersom näsan är beläget i ett känsligt område och fylld med blodkärl. I vissa fall kan näsblod vara allvarliga och innebära ett stort antal blödningar. I andra situationer kan blödningen vara ringa.

Vanligtvis tömmer blod från näsblod externt från näsborrarna. Det är dock möjligt för näsblod att blöda från insidan och dränera i halsen eller ut från en persons ögon. I andra fall kan blodet rinna ned i magsäcken. Här kan orsaka att magen blir upprörd och kan även leda till kräkningar.

Det finns en rad möjliga orsaker till näsblod. En av de vanligaste typerna av näsblod resultat från nässlemhinnan torkar ut, vilket får dem att skorpan över och spricka. Individer som lever i torra klimat är mer benägna att dessa typer av näsblod. Likaså dessa näsblod är vanligare under vintern, när inomhusluften blir uttorkad från uppvärmning.

Trauma är en annan orsak till näsblod. Näsan är ganska känslig och därför kan blöda ganska lätt när träff eller när brister. Även en borsta slag mot näsan kan få den att blöda. Överdrivet tryck på näsan, som den som har erfarenhet av hög höjd, kan också leda till näsblod. Allergier som påverkar näsa kan orsaka blödning, kan som näsa-picking och högt blodtryck.

Vissa mediciner, särskilt de som hindrar blodet från att levra sig, kan också göra en person mer mottaglig för näsblod. Vanliga läkemedel förknippade med ökad näsblod inkluderar anti-inflammatoriska läkemedel, warfarin, Waran, och acetylsalicylsyra. Även mindre trauma mot näsan kan resultera i en betydande del av blödning hos personer som tar dessa läkemedel.

Vissa sjukdomar är också förenade med näsblod. Dessa omfattar ärftliga hemorragisk telangiektasi och Wegeners granulomatos. Om sarkoidos påverkar näsan, kan det också leda till näsblod, vilket von Willebrands sjukdom, cancer i halsen eller huvudet, eller näspolyper.

Behandling av näsblod beror på orsaken och graden av blödning. I de flesta fall ansöker direkt tryck mot näsan kan stoppa blödningen. Enligt vissa experter är det bäst att utöva påtryckningar på näsryggen. Andra tror det är bäst att placera trycket på köttiga området. Likaså en del experter anser att det är bäst att luta huvudet i en fram ställning i syfte att dränera blodet ut, medan andra tror det är bäst att luta huvudet bakåt för att minimera mängden blod förlust.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.