Vad är klinisk infektionssjukdomar?

kliniska infektionssjukdomar är skadliga patogener som sprids i hela kroppen. Dessa patogener består av parasiter, virus och bakterier och skapa smittsamma sjukdomar hos människor och djur. Smittsamma sjukdomar överförs flera sätt, bland annat kontakt från en person till en annan, luftburna bakterier och kroppsvätskor.

De vanligaste hur läkarna diagnostisera kliniska infektionssjukdomar genom att undersöka personer och få en medicinsk sammanfattning av deras symptom. Vissa villkor som respiratoriska sjukdomar ofta uppvisar liknande krämpor så läkarna måste utföra en bakteriell test för att identifiera sjukdomen. Läkare gör detta genom att ta en kompress prov från patientens hals eller näsa. Kulturen skickas till ett laboratorium som ska testas för sjukdomar som influensa eller STREP hals.

En annan metod används för att bestämma vilken typ av kliniska infektionssjukdomar existerar är genom att patienten får en x-ray eller lumbalpunktion. Patologer kontrollera dessa tester för onormal tillväxt som finns i sjukdomar som tuberkulos (tbc) och hjärnhinneinflammation. Båda dessa sjukdomar är mycket smittsam och aggressiv och kan vara dödliga om de inte behandlas.

Behandling varierar för kliniska infektionssjukdomar, men den vanligaste typen av behandling är medicinering för symtom på sjukdomen. Vissa sjukdomar är också förebyggas med vaccinationer, som mässling och vattkoppor. Andra sjukdomar som spred sig snabbt, såsom tuberkulos, kräver behandling i form av medicinering och en karantän tills symtomen borta är.

Tyvärr har inte alla kliniska infektionssjukdomar har ett botemedel och läkare kan bara behandla en patient efter tecken på att sjukdomen har börjat visa. En av pandemin smittsamma sjukdomar är humant immunbristvirus (HIV), som sprids genom kroppsvätskor. Läkare har att göra kliniska beslut för varje patient grundat på medicinsk historia och stadium av sjukdomen. Vissa HIV-patienter svarar bra på medicinering men andra inte gör det och deras hälsa snabbt försämras. Eftersom hiv-viruset gör att kroppen har svårt att läka, patienter utvecklar ofta andra kroniska medicinska tillstånd.

Läkare har nyligen upptäckt en vaccination mot malaria, en dödlig klinisk infektionssjukdom. Malaria, som är en sjukdom som överförs av myggor, dödar ungefär en miljon människor per år. Dessutom smittar det cirka 250 miljoner människor årligen i världen. Barn och gravida kvinnor löper större risk att få malaria och rekommenderas att inte resa till tropiska områden under mygga säsong.

Personer med försvagat immunförsvar system är mer mottagliga när de utsätts för kliniska infektionssjukdomar. Forskare talar om för alla att använda sunt förnuft för att förhindra att bli sjuk. Grundläggande tips omfatta täcka munnen när du nyser eller hostar, inte dricka eller äta efter någon och utöva god hygien metoder. Dessutom rekommenderas att undvika oskyddad kontakt med någon annans kroppsvätskor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.