Vad är godartad prostataförstoring?

prostatakörteln är en del av det manliga reproduktiva systemet. Denna lilla två-flikiga körtel är belägen under urinblåsan och under ejakulation, utsöndrar en vätska som utgör en stor del av ejakulat. Ett tillstånd som kallas godartad prostataförstoring , där prostatakörteln blir förstorad, utvecklas på de flesta män när de blir äldre. Godartad prostataförstoring är inte en cancersvulst villkor, kan inte förvandlas till prostatacancer, och som inte ökar risken för cancer att utvecklas.

Utvidgningen av prostata orsakar problem eftersom körteln varv runt urinröret när det lämnar urinblåsan . Den förstorad prostata börjar trycka på urinröret, med flera effekter. För det första får väggarna i urinblåsan tjockna och bli mer känsliga för irritation. För det andra därför att prostatakörteln trycker på urinröret, urinblåsan kontrakt oftare. Dessutom är dessa två effekter gör att urinblåsan blir svagare, det inte töms fullständigt vid urinering, vilket kan orsaka ytterligare problem.

prostataförstoring börjar i 20-talet för de flesta män, men orsakar sällan symtom före 40 år. Mer än 50% av männen har vissa liknande symptom prostataförstoring av deras mitten av 60-årsåldern och upp till 90% av män över 85 har symtom. Omkring 30 miljoner män världen över har symtom på prostataförstoring.

Den vanligaste godartad prostataförstoring symptom gäller urinering. Dessa innefattar ökat behov att urinera, speciellt på natten, i kombination med en minskad mängd urin passerat. Strömmen av urin kan vara svag och kan ofta avbryta vid urinering. Det kan vara svårare att kissa, även när urinblåsan känns full. Dribbling eller läckage av urin är också mer sannolikt.

godartad prostataförstoring kan kompliceras av ett tillstånd som kallas akut urinretention , där urinering är helt blockerad. I många fall är detta första gången en människa meddelanden symtom på prostataförstoring. Akut urinretention kan utlösas av avsvällande läkemedel, eftersom dessa läkemedel ibland förhindra tömning av urinblåsan. Andra tänkbara komplikationer av prostataförstoring inkluderar kroniska urinvägsinfektioner, stenar i urinblåsan, njurarna eller urinblåsan skador och inkontinens.

Behandling av en förstorad prostata innehåller medicin och kirurgi, samt ett antal icke-invasiva metoder som kan ge tillfällig lindring. Godartad prostataförstoring mediciner inkluderar läkemedel som hämmar ett hormon som kallas DHT, som spelar en roll i utvidgningen av prostata. Dessa läkemedel kan hindra ytterligare prostata tillväxt, och i vissa fall faktiskt kan krympa en förstorad prostata.

När medicinering är ineffektivt, vissa minimal-invasiva procedurer kan användas för att behandla tillståndet. En av dessa är transuretral nål ablation, där radiofrekventa energi riktas mot prostatan att bränna bort en del av överskottet vävnad. En annan är vatten termoterapi som använder varmvatten till att förstöra riktade delar av överskottet prostatavävnad.

Flera typer av godartad prostataförstoring kirurgi kan ge mer bestående lättnad. De föredragna procedur kallas transuretral resektion av prostata. Det tar ca 90 minuter och innebär användning av ett instrument som kallas en resectoscope. Detta instrument sätts in i penis till prostatan, och tillsammans med en elektrisk tråd slinga, används för att bränna bort igenväxt vävnad. Full återhämtning från prostataoperation kan ta upp till två månader. Vissa män förlorar en liten mängd sexuell funktion efter ingreppet, men de flesta återfå fullständig sexuell funktion inom ett år efter operation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.