Vad är en Stereotactic nålbiopsi?

En stereotaktiska nål biopsi är en typ av bröst biopsi som görs med hjälp av mammografi för att säkerställa att biopsi prov tas från rätt plats. Detta förfarande sker i radiologi svit på ett sjukhus eller en klinik, och är vanligen utförs av en röntgenläkare som har specialiserat sig erfarenhet och utbildning. Det tar ca en timme, och resultaten kan ta ett par dagar till flera veckor, beroende på om biopsi provet behöver skickas ut för undersökning eller inte.

I en stereotaktisk nål biopsi, är patienten vaken medan bröst ska biopsier ges en bild av lokalbedövning. Patienten lägger på en tentamen bord utrustad med en mammografi maskin, och flera bilder tas av det drabbade området. Sedan en kärna nål eller vakuum biträdas biopsi enheten placeras med hjälp av bilder för att se till att nålspetsen är i det misstänkta området så att en användbar provet tas. Vanligen är flera biopsi prover.

Stereotactic nål biopsier utförs när ett misstänkt område i bröstet inte kan palperas för hand, men kan identifieras med mammografi. Detta kan inträffa när en avvikelse i bröstet är mycket liten eller djupt inne i bröstet. Ibland är dessa utväxter är godartade, eller de kanske till och med artefakter på ett imaging study, vilket innebär att de visas en gång på grund av felaktig utrustning, villkor, eller placering och sedan försvinner den framtida studier.

Men det finns inget sätt att berätta från en enda mammogram huruvida en misstänkt område är ett angeläget område. Som en följd av detta kan en läkare rekommendera biopsi att läsa mer om vad som händer. Stereotaktiska nål biopsi mindre invasiv än en kirurgisk biopsi där en läkare utför en operation för att få tillgång till problemområde, och det är mycket exakt eftersom det styrs med utrustning för bildåtergivning. Detta gör förfarandet mer behaglig för patienten och gör det också mer benägna att ha användbara resultat.

Det finns vissa risker för stereotaktisk nål biopsi. Det kan orsaka blödning inne i bröstet, vilket kan leda till komplikationer för patienten. Dessutom utsätter patienten för risk för infektioner, precis som alla andra sår. Några studier har också föreslagit att utföra en biopsi kan öka risken för spridning eller "seeding" cancerceller med nålspetsen och kan orsaka problem med cancerbehandling fram. Patienterna bör diskutera förfarandet s risker med sin läkare och få information om erfarenheter från röntgenläkaren, de komplikationer upplevde vid anläggningen där stereotaktisk nålbiopsi utförs och när resultaten kommer att returneras.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.