Vad är en Herniated intervertebral Disk?

När en person lider av svår ryggvärk kan det ofta bero på en herniated intervertebral disk. En herniated intervertebral disk är en disk i ryggraden som har urartat. Ryggraden består av 33 kotor, vilka alla dividerat med dessa viktiga skivor.

Kärnan i varje disk har en geléliknande substans som hjälper kroppen att bibehålla vikt och absorbera stötar som det böjs och vändningar. När en person åldrar diskarna börja att försämras, förlorar sin smidighet. Som en följd av detta kan en skiva framfall, vilket innebär en del av den mjuka kärnan kan läcka ut.

När den mjuka kärnan i diskarna trängs ut, finns mindre kudde mellan diskarna i ryggraden. Detta i sin tur kan orsaka nacksmärta, ryggvärk, nerv tryck, domningar och skarp smärta i benen. Så småningom kommer ryggraden förlora stabilitet och ben sporrar kommer att utgöra. En herniated disk kan uppstå både i ländryggen (nedre delen av ryggen) och ryggraden (nacken).

Oavsett om diskarna försämras på grund av ålder eller ryggbesvär, en person med en herniated disk kan uppleva en hel del obehag. När en person lider av detta villkor, är smärtan oftast sämre när han eller hon aktivt i rörelse. Om personen är vila, smärtan minskar. Å andra sidan, om personen böjer sig fram, hosta, nysningar, sitter, kör bil eller utför någon liknande åtgärd, kommer smärtan öka. Om en läkare misstänker att en patient har en herniated intervertebral disk, kommer han eller hon för röntgen, en MRI, eller en datortomografi för patienten för att få en visuell uppfattning om vad som sker i patientens kropp.

När en läkare bedömer att en patient lider av en herniated intervertebral disk, behöver läkaren ordinera ofta medicin för smärtan. Läkaren kommer också att ordinera sängläge för ett par dagar om patienten har kronisk eller svår smärta. Besök en kiropraktor för att sträcka ryggraden är ett annat sätt att åstadkomma smärtlindring.

Läkare eller kiropraktorer får också föreskriva stretching övningar som patienten kan utföra hemma. Slutligen kan läkaren uppmuntra patienten att gå ner i vikt, eftersom det kan bidra till att lindra smärta i samband med en herniated intervertebral disk. Det tar ungefär fyra veckor för en person med en herniated disk för att må bättre. Om en patient lider fortfarande av smärta efter fyra till sex veckor har gått, kan läkaren rekommendera en operation för att rätta till problemet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.