Vad är allmänna Anpassning syndrom?

Allmänna anpassning syndrom är en tre-iscensatt svar på stress som anses universell. Dr Hans Selye, en mycket känd 20th Century kanadensiska endokrinolog, som beskrivs först den. Han studerade först djurpopulationer att avgöra hur djur reagerar när de ställs inför ständig stress, och dessa studier extrapoleras till människor.

Enligt Dr Selye, finns det tre faser av allmän anpassning syndrom. Det första steget kallas larm, och det är den gemensamma "kamp eller flykt" reaktion flesta människor upplever när en stressfaktor först inträffar. Stressen kan vara känslomässiga eller fysiska, och endast den person kan uppfatta det som en stressfaktor. En person är höjdrädd kan slå larm stadiet när man går upp trappor, även om detta inte är egentligen en farlig praxis i de flesta fall. Oavsett om fara eller smärta är verkliga eller inbillade, kommer människorna i larm stadium har en ökning av hormonet epinefrin (adrenalin) och en viss ökning av kortisol.

Vissa betonar är situationsanpassat och försvinner på en gång, då kommer människor framsteg ur steg en allmän anpassning syndrom till en icke-betonade stat. Men stress kan fortsätta, och när det håller upp, går kroppen till den andra etappen, som motstånd. Detta är faktiskt den "anpassning" delsymtom. Man försöker att anpassa sig till en kronisk källa till stress och kroppen kan fysiskt försöka förändras för att klara ytterligare påfrestningar.

Till exempel, börjar en person som är anorektisk successivt att förlora intresset för mat (svält ). Kroppen kan också anpassa sig genom att försöka få så mycket näring från mat som möjligt och bromsa matsmältningssystemet. Eftersom personen är i ett konstant tillstånd av svält, kan detta sista bara så länge. Men kroppens förmåga att "motstå" fortsatt stressfaktor av svält, förklarar varför anorektiker kan spendera år uppvisar detta osunda beteende utan att dö.

Men

slutligen motståndskraft mot stressorer slutar och fysisk utmattning uppstår. Denna tredje etappen av den allmänna anpassningen Syndromet orsakas utmattning. När stressen är konstant och mycket allvarligt kan det leda till döden. Den person som är en arbetsnarkoman i en hög stress jobb kan ha en kropp översvämmats av hormonet kortisol, som kan orsaka tidig utveckling av hjärtsjukdom, och risken för hjärtinfarkt vid en mycket tidig ålder. Det finns uppenbarligen många försök att hantera stressorer eller behandla sjukdom som uppkommer av stress innan en konsumtion steg leder till döden. Men folk kan fysiskt eller psykiskt "bryta" när stressorer är enorma och har pågått under lång tid.

Inte alla stress enligt Selye, uppfattas lika av människor. Han uppfann villkor eustress och nöd att skilja mellan stress som hjälpte eller skadas. Eustress kan göra människor mer funktionell i etapp två, och tas emot positivt eller inte skulle ha en oroande effekt på kroppslighet, eftersom en person hade goda coping resurser. Nödanrop, å andra sidan, kan allvarligt påverka beteendet och slutligen minskar funktionalitet, i stället för att förbättra det. Närmare bestämt människor i eustress har större förmåga att stanna kvar i motståndet skede, medan de i nöd kan sjunka snabbt till utmattning scenen.

Allmänt anpassning syndrom föreslår den mycket påtagliga konkreta resultat av exponering för stress, särskilt på lång sikt typer. Lyckligtvis människor har många sätt, och kan lära sig många nya metoder för att hantera stress. Insatser kan finnas för att hjälpa människor i alla typer av stressande situationer, och med tanke på fysisk reaktion på långsiktiga faktorer, till det en god idé att hitta hjälp när antingen fysiska eller känslomässiga stress förekommer under längre perioder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.