Vad är Vegetarian Food Pyramid?

vegetarisk mat pyramid är en uppsättning kostrekommendationer tillverkade speciellt för vegetarianer, med deras unika kostbehov i åtanke. Liksom andra livsmedel pyramider är det presenteras i form av en enkel pyramid formad grafik, med en bas som består av livsmedel som bör ätas regelbundet, närmar sig en höjdpunkt av saker som bör ätas mer sällan och i mindre mängder.

Det finns ett antal olika typer av vegetarianer, och alla har en något annorlunda vegetarisk mat pyramid. Mer extrema vegetarianer som veganer och fruitarians har mycket behov av särskild kost, medan mer släpphänt vegetarianer som lakto-ovo vegetarianer och pescetarians har en mat pyramid som är detsamma som allätare.

Det finns också viss tvist om den exakta placeringen av vegetarisk mat pyramiden. De flesta pyramider har en bas av hela korn. Vissa även baljväxter i denna bas, medan andra plats baljväxter i en högre nivå, vilket visar att de inte behöver att ätas vid varje måltid. Nästa skikt i pyramiden är oftast grönsaker och frukter, som bör ätas i överflöd, följt av proteinkällorna. Proteinkällor kan innehålla nötter, frön, utbyten kött, och för vissa typer av vegetarianer, mejeriprodukter, ägg och fisk. Toppen av vegetarisk mat pyramiden innehåller fetter och oljor, tillsammans med kosttillskott som rekommenderas för vissa vegetarianer, till exempel B12 för veganer.

Saker som alkohol och godis kan också ingå i en vegetarisk mat pyramid . I vissa publikationer, de är på toppen av pyramiden, vilket understryker det faktum att de bör konsumeras med måtta. Övriga publikationer placera dem bredvid pyramid, att visa att de faller utanför de livsmedel som krävs för en hälsosam kost och att folk borde konsumera dem i begränsade mängder.

Allas kostbehov är lite annorlunda . När du använder en vegetarisk mat pyramid som en fingervisning kan vara till hjälp för någon som just börjat utforska vegetarianism, kan det hjälpa att rådfråga en läkare för att få specifika kostrekommendationer. Det är en bra idé att ta med en kopia av en vegetarisk mat pyramid för en läkare att se över och för att få hans eller hennes förslag på eventuella förändringar som bör göras för att säkerställa att någons näring är klar.

Gravida och ammande kvinnor i synnerhet har olika kostbehov, eftersom de äter för två. Det är möjligt att ha en mycket sund och säker vegetarisk graviditet, men det är viktigt att göra anpassningar av vegetarisk mat pyramid, inklusive ökande kosttillskott, för att säkerställa att fostret är försedd med de näringsämnen den behöver. En barnmorska kan ge konkreta kostrekommendationer till gravida vegetarian patienter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.