Vad är Lymphogranuloma Venereum?

Lymphogranuloma venereum är en sexuellt överförbar sjukdom som orsakas av en bakterie som heter Chlamydia trachomatis . Sjukdomen har flera namn, bland Durand-Nicolas-Favre sjukdom, tropisk böld, strumous böld, klimat böld, veneriska lymphogranuloma och inguinales poradenitis. Lymphogranuloma venereum är ovanligt i Förenta Staterna och Europa, men är mer utbredd i Sydamerika och tropiska platser.

I allmänhet, kvinnor är mer sårbara för sexuellt överförbara sjukdomar än män. Däremot män är mer benägna än kvinnor att ha lymphogranuloma venereum. Som med andra sexuellt överförbara sjukdomar, människor som har haft flera sexpartners löper större risk att exponeras för sjukdomsalstrande bakterier.

De flesta individer börja upplever symptom lymphogranuloma venereum inom en månad efter kontakt med en smittad person. Vanliga symtom är att det bildas sår i slidan eller på penis, svullna lymfkörtlar i ljumsken, och smärta i nedre delen av magen. Om infektionen är kontrakterade via analt samlag, kan ytterligare symtom inkluderar svullnad av rektal lymfkörtlar, blod och pus i avföring och smärta vid avföring.

Kvinnor kan drabbas av ytterligare symtom, varav en är svullna blygdläpparna. Hos kvinnor kan sjukdomen också orsaka en fistel att utvecklas mellan anus och slidan. En fistel är en onormal förbindelse, och i detta fall innebär ett hål har utvecklats mellan slidan och anus och förbinder två trakter. Utvecklingen av en fistel kan orsaka infektioner förvärras eller sprids som en följd av avföring rinner genom slidan. Fistlar kan också utvecklas i penis hos män, eller i ändtarmen eller urinröret hos båda könen.

diagnostisering av sjukdomen görs baseras på symtom samt resultaten eller serologiska tester. Dessa typer av tester använda en patients blodprov för att kontrollera antikroppar som känner igen Chlamydia trachomatis bakterier. Om sådana antikroppar det anger att patienten har kommit i kontakt med bakterien. Ibland serologiska tester är inte entydiga, i dessa fall patient prover tas för att försöka odla bakterier i ett laboratorium så att den kan identifieras.

Lymphogranuloma venereum behandling innebär en kurs av antibiotika, t. ex. doxycyklin, erytromycin eller tetracyklin. Under förutsättning att hela kursen av antibiotika tas, och alla andra läkarens rekommendationer följs, kommer denna behandling att lösa de flesta fall av sjukdomen. Om komplikationer som en fistel eller en smittspridning berörs ytterligare behandling krävs ofta.

Om behandlingen inte förvaltas eller är ineffektiva, komplikationer såsom infektioner i lederna eller organ resultat. I mycket sällsynta fall kan infektion kan sprida sig till blod eller hjärnan och orsaka blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation, respektive. Dessa komplikationer kräver sjukhusvård och intravenös antibiotika.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.