Vad är Hypnopompic Hallucinationer?

Hypnopompic hallucinationer diskuteras ofta tillsammans med hypnogogic hallucinationer. Båda dessa har att göra med hallucinationer förekommer som folk gå till eller sova. När människor är precis på gränsen till sömn som de kan uppleva hypnogogic hallucinationer. Om en person är på väg att vakna, han eller hon kunde ha en hypnopompic hallucination.

Vad som gör hypnogogic och hypnopompic hallucinationer skiljer sig från drömmar är att de tenderar att inte en berättelse. Dessutom hallucinationer kan variera. Människor kan uppleva en fysisk känsla, en lukt, ett ljud eller ganska ofta en bild eller syn.

Bilden skulle kunna vara en enkel linje, punkt, mönster, eller det kan vara en hel person, djur eller annat. Det är viktigt att tillägga att oavsett erfarenhet, uppfattningen om något inte är där kan känna sig mycket påtaglig. Hypnopompic hallucinationer kan göra folk bult ur sängen, och sedan känna sig desorienterad, eller ibland känslan att personen är förlamad och kan inte röra sig.

Hypnogogic och hypnopompic hallucinationer kännetecknas av sin "realness. »De har också en tendens att störa sömnen. Medan de skulle kunna antyda en person har sömnstörningar, har den hallucinationer inte mycket att säga om förstånd av den person som har dem.

I de flesta fall dessa former av hallucinationer är förknippade med andra sömnstörningar, och ofta särskilt med oförmåga att somna. Detta är inte alltid fallet. En intressant undersökning studie under det senaste decenniet av 20th Century insamlade data från ett antal personer att jämföra hur ofta människor rapporteras hypnogogic och hypnopompic hallucinationer. Uppgifter om nästan 5000 svarande visade att en hel del folk hade haft åtminstone en förekomst av något av dessa sova eller vaknar störningar.

som publiceras i den British Journal of Psychiatry , över 12% av de personer tillfrågade upplevde hypnopompic hallucinationer och nära 40% hade haft hallucinationer när somna på natten. En slutsats som kan dras från studien är att av de två typer av hallucinationer klart hypnogogic förnimmelser är vanligare. Ett annat förslag som lämnats av författarna till studien var att hallucinationer som inträffar strax före uppvaknandet var mer benägna att hända om man hade en sömnstörningar.

Denna sista slutsats är kanske viktigt eftersom ofta drabbas av hypnopompic hallucinationer kan tyda på dålig sömn eller sömnproblem som kan åtgärdas. Ändå kan människor fruktar definitivt diskutera denna fråga med en läkare, eftersom de kan tro en läkare kommer att titta på dem snett. Som tidigare nämnts, inget av dessa typer av hallucinationer visar mental instabilitet, och det finns gott om medicinsk litteratur för att backa upp detta. Å andra sidan, till exempel hallucinationer verkligen kan tyda på dålig sömn, och det kan vara farligt för hälsan på flera nivåer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.