Vad är Fetal Alcohol Syndrome (FAS)?

I USA är den främsta orsaken till att förebygga fysisk och psykisk missbildningar alkoholkonsumtion under graviditeten. Termen fetal alkohol spektrum störningar (FASDs) används som en allmän beskrivning av barn som drabbats av sin mammas användning av alkohol medan de var i livmodern. Fetalt alkoholsyndrom (FAS) skall omfattas av denna kategori och används för att diagnostisera en specifik grupp av fysiska och utvecklingsproblem som kan påverka ett barns förmåga att fungera normalt. Det uppskattas att en i varje 750 barn föds med FAS årligen i USA.

Barn med FAS kan uppvisa några eller alla av de typiska symptomen i varierande grad. Detta kan delvis bero på nivån på alkoholkonsumtion de utsattes för och hur tidigt i dräktigheten de utsattes för det. Eftersom alkohol passerar genom moderkakan med små svårigheter, kan barn exponeras för potentiellt höga nivåer och kan inte behandla det som vuxna gör. Olika mammor process alkohol på olika sätt, vilket också kan påverka hur allvarligt alkohol kan skada ett foster.

En närbesläktad, men något mindre allvarligt tillstånd är fetal alkohol effekter (FAE), där drabbade barnen drabbas med färre och mindre allvarliga funktionshinder. Alkoholrelaterade nervsystemets utveckling störning (Arnd) är en nyare typ av FAS som betecknar barn som endast beteendemässiga och emotionella problem i samband med FAS, och inga av de fysiska symtom.

Det som främst kännetecknar FAS innefattar många olika villkor eller funktionshinder. Vid födseln kan ett barn med FAS vara lägre än genomsnittet födelsevikt och har ett mindre huvud. Som ett barn, han eller hon kan ha sovande eller suga problem som kan bidra till ett misslyckande till frodas status. Det innebär att ett barn inte släpps ut på tillräcklig vikt eller växa på höjden längs den genomsnittliga höjden och skalor vikt. Dessutom kan det finnas komplikationer med organ eller epilepsi.

Spädbarn och barn med FAS kan visa vanliga avvikelser i ansikts-struktur, såsom små ögon öppningar, kindbenen plattare och en underutvecklad spår som förbinder överläppen till näsan. Utvecklingsstörning får barn med FAS saknas samordning och har problem med finmotoriken.

emotionella problem i samband med FAS kan ha störst inverkan på drabbade barn. Studier visar att många av de funktionshindrade skall bli ännu större som barnets ålder och han eller hon allt mer har problem att passa in i samhället. Barn med FAS kan ha problem att göra och underhåll och som gäller i grupp situationer. En del barn kanske inte visar tecken på en fantasi och nyfikenhet, till skillnad från andra barn. Förstå enkla begrepp som tid och pengar kan vara mycket svårt, och FAS barn kan vara särskilt okvalificerade vid problemlösning.

Behaviorally, barn med FAS kan uppvisa hyperaktivitet, oro och envishet, bland många andra försvagande funktionshinder och egenskaper. Eftersom det finns ett sådant utbud av symtom och tecken på FAS, är det svårt för läkare att diagnostisera den. De enskilda villkoren i samband med FAS kan behandlas med varierande framgång.

FAS är helt undvikas om man inte konsumerar alkohol under graviditeten. Många kvinnor som inte vet att de är gravida oavsiktligt exponera sina foster tidigt under första trimestern genom att konsumera alkohol. Eftersom detta är den mest formativa period av graviditeten, kvinnor som försöker bli gravid eller inte använder preventivmedel bör avstå från alkohol om de inte är positivt att de inte är gravida. Även om många kulturer inte avskräcka lite alkohol under graviditeten, och några har kommit ut starkt för säkerheten vid ett glas vin sent i graviditeten, läkare är överens om att ingen alkohol alls är bäst för barnet, och det enda sättet att garantera att ditt barn inte kommer att födas med FAS.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.