Vad är Autoimmun sköldkörtelsjukdom?

Autoimmun sköldkörtelsjukdom är ett tillstånd som utvecklas när immunsystemet börjar angripa sköldkörtelceller. Denna sjukdom kommer att minska, eller tom förstöra möjligheten för sköldkörteln att fungera. Sköldkörteln kan hittas under huden, på framsidan av halsen. Det är en liten körtel, som väger mindre än ett uns, men den har ett stort ansvar. Sköldkörteln producerar hormoner som är ansvariga för både ämnesomsättning och tillväxt.

Ungefär tre fjärdedelar av de människor som utvecklar autoimmuna sjukdomar är kvinnor och de flesta kvinnor som utvecklar dessa problem i sina fertil år. Det finns två grundläggande typer av autoimmun sköldkörtelsjukdom, Nedsatt sköldkörtel och hyperaktiv sköldkörtel. Alla har sin egen unika uppsättning av symptom, och var och en behandlas olika.

Hashimotos sjukdom är termen för Nedsatt, eller under aktiva, sköldkörtel. I detta autoimmun sköldkörtelsjukdom, kroppens immunförsvar angriper cellerna i sköldkörteln. Detta blockerar produktionen av sköldkörtelhormon. Sköldkörteln, i sitt försök att slåss detta villkor, kommer att fortsätta att tillverka sköldkörtelhormon, så småningom ledde till utvecklingen av en struma. En struma utvecklas när den lilla sköldkörteln blir förstorad.

En person som lider av Hashimotos sjukdom ofta upplever trötthet, depression och viktökning. De kan också märka en ökad känslighet för kyla, förstoppning och torr hud och hår. Om den lämnas obehandlad kan drabbade meddelande området kring ögonen blir svullna, en minskning av deras hjärtfrekvens, och en nedgång i sin kroppstemperatur.

Vid sin mest avancerade, kan Hashimotos leda till hjärtsvikt och slutligen död. Om någon med Hashimotos sjukdom underlåter att söka vård, kan de vara kvar permanent skada på hjärtat. Behandling för Hashimotos är dagliga tillskott av sköldkörtelhormon ersättning. Denna behandling är mycket effektiv.

Hyperactive sköldkörteln, en autoimmun sköldkörtelsjukdom där sköldkörteln är överaktiv, är också känt som Graves sjukdom. Även om det finns andra former av hypertyreos, är Graves den vanligaste formen. När någon lider av Graves sjukdom, producerar kroppen onormala antikropp celler som stimulerar sköldkörteln till över producera sköldkörtelhormon. Denna verksamhet kommer slutligen att leda till utveckling av en struma, eftersom sköldkörteln är felaktigt stimuleras att producera mer hormon.

Symptom på en hyperaktiv sköldkörtel inkluderar viktminskning, nervositet och hjärtklappning. Personer som lider av hypertyreos ofta svårt att sova, en minskad tolerans mot värme, svaghet, skakningar och förändringar i deras vision och utseendet på deras ögon. Fertiliteten kan också påverkas av hypertyreos.

Hypertyreos behandlas genom medicinering. Sköldkörteln kan också behandlas permanent genom administrering av radioaktivt jod. Vissa människor väljer att ha sin sköldkörtel opererades bort, och sedan komplettera de saknade hormonerna genom medicinering.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.