I psykologi, Vad är Förstärkning?

Principen om förstärkning är en psykologisk koncept bygger på tanken att konsekvenserna av en åtgärd kommer att påverka framtida beteende. Belöning beteende betraktas som förstärkning, eftersom det lär föremål att beteendet önskas, och uppmuntrar ämnet att upprepa det. Straffa ett beteende, å andra sidan lär det ämne som det inte är önskvärt, och bör inte upprepas. Bestraffning och förstärkning är en viktig del av operant betingning, som används i många psykologiska experiment.

När det gäller både förstärkning och straff gör försöksledaren förändringarna av den miljö i ämnet. Det är viktigt för forskaren att ha total kontroll över miljön, eftersom andra faktorer kan påverka beteendet hos ämnet, kan kasta av operant betingning. De mest framgångsrika förstärkning utbildning sker i ett laboratorium som är stängt villkor, utan förstärkning tillämpas också i djur-utbildning. Många lärare använder principen när man arbetar med barn.

Det finns faktiskt två typer av förstärkning: positiv förstärkning och negativ förstärkning. Positiv förstärkning avser att införa en ny stimulans till ämnet miljö för att belöna önskat beteende. Till exempel kan ett barn få en ballong efter uppför sig hos tandläkaren, eller en råtta kan lära sig att trycka på en bar för en behandling. Positiv förstärkning medarbetare en trevlig utgång med det önskade resultatet. Negativ förstärkning, å andra sidan, innebär att ta bort en obehaglig stimulans från omgivningen. Till exempel en mus in en bur med en elektrifierad golv snabbt skulle lära sig att trycka på en knapp om det nuvarande stoppades varje gång knappen trycktes ner.

Negativ förstärkning används i flykt-och undvikande konditionering. I fly konditionering, lär ämnet för att snabbt avlägsna sig själv från en situation där de negativa stimulans finns, precis som vi utrymma en byggnad med en skrikande brandvarnare. Undvikande konditionering innebär att lära sig att undvika de potentiellt obehagliga situationen helt och hållet, och det mest klassiska exemplet av undvikande konditionering äta när du förväntar dig att vara hungrig, för att undvika den obehagliga känslan av hunger.

På samma sätt är straff delas in i positiva och negativa aspekter. I ett positivt straff situation är något obehagligt redogjorde för miljön, såsom ett kok stryk för en missköter sig barn. Negativ bestraffning bort en trevlig sak från omgivningen, mycket som en förälder kan ta glass från ett skrikande barn. Vanligtvis är straff inte anses vara så effektiv som förstärkning i undervisningen beteenden, eftersom det kan vara förvirrande till motivet när inte tillämpas korrekt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.