I Oftalmologi, Vad är tonometri?

oftalmologi, hänvisar tonometri mätningar av intraokulärt tryck som kan diagnostisera tillstånd som glaukom. Intraokulärt tryck (IOP) är det tryck som orsakas av vätska i ögat. Hög intraokulärt tryck kan skada nerverna i ögonen och leda till nedsatt syn. Eftersom högt intraokulärt tryck är ofta den största riskfaktorn för sjukdomar som glaukom, tonometri undersökningar tenderar att vara ganska standard tillsammans med andra undersökningar i ögonen under ett besök i en ögonläkare.

tonometri undersökningar använda sig av en tonometer som ett adekvat sätt kan mäta IOP. Detta gör den genom att mäta hornhinnan motståndskraft mot yttre påtryckningar. Tonometri tester kan faktiskt göras på ett flera sätt.

Vissa ögonläkare göra en noncontact tonometri mätning. En pust är skott på ögat på nära håll och hornhinnan observeras. Detta är en ofta använd form av tonometri, men enligt de flesta läkare, är även den minst tillförlitliga medel för att upptäcka högt IOP.

En annan, mer exakt form av tonometri kallas Applanation eller Goldman tonometri. Om en noncontact tonometri kontrollen visar fler studier behövs, en ögonläkare kan använda en liten sond som flackar en liten del av hornhinnan. IOP bestäms av vikt eller kraft som krävs för att orsaka hornhinnan till strecksatsen. Denna form av tonometri är bland de mest korrekta, och som oftast används när höga IOP misstänks.

Vissa ögonläkare och optiker är nu bytt till mer modern metod för elektronisk fördjupning tonometri. Detta förfarande inte utöva påtryckningar på ögat, utan istället utför en elektrisk läsning av ögontrycket. Det är ungefär som band folk plats på pannan att kroppens temperatur. Vissa känner resultaten av denna typ är lite mindre exakt än Applanation tonometri. Om resultaten kan ifrågasättas mer än en typ av tonometer kan användas i en undersökning.

Indrag tonometri är ett mindre populära och mindre ofta klarar test av IOP. En liten kolv som instrument gör att hornhinnan till strecksatsen, liknande den teknik som användes Applanation tonometri. Mängden vikt som krävs för att strecksats hornhinnan bestämmer IOP-större tyngd omvandlas till högre tryck.

Vanligtvis tonometri är smärtfri och är en del av en rutinmässig ögonundersökning. Vissa personer kan känna lätt obehag eller lätt irritation över att ha deras ögon rörd, men oftast ögonen behandlas med en tillfällig bedövning. Detta gör känslan några instrument att röra vid ögon, högst osannolikt. Tonometri mätningar utförs mycket snabbt, bara att starta en minut till två av totalt undersökning.

I själva verket, eftersom tonometri i allmänhet smärtfri, bör en rapport ögonbesvär till ett öga läkare. Om ögat fortfarande är plågsamt för en dag till två dagar kan detta tyda infektion eller en repa på hornhinnan. Detta sker sällan. Vissa människor kan notera viss smärta med tonometri efter operation laser ögat. I dessa fall smärtan är vanligen en följd av operationen och inte undersökningar tonometri.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.