Hur vet jag om jag är allergisk mot latex?

En person kan berätta om hon är allergisk mot latex om hon upplever allergiska reaktioner efter att komma i kontakt med latex. Vanliga symtom är rodnad, kronisk klåda, svullnad, blåsor som utsöndrar en transparent vätska, skorpbildning, och nässelutslag. Mer allvarliga allergiska reaktioner kan vara allt från extrema andningssvårigheter, en rinnande näsa, nysningar, Scratchy hals, kliande ögon, hosta och pipande andning.

livshotande tillstånd anafylaxi är ett annat tecken på att en person är allergisk mot latex. Tecken på detta tillstånd inkluderar ofta yrsel, illamående, kräkningar, förvirring, svullnad, nässelutslag, andningssvårigheter, en snabb minskning av blodtryck och chock. Om anafylaxi är inte behandlas kan det leda till döden. Alla med tecken på anafylaxi omedelbart bör föras till sjukhus akutmottagning.

Natural latex är tillverkat av en vätska i gummi träd som ligger i Sydostasien och Afrika. Denna vätska används för att göra olika gummiprodukter. Ett urval av produkter tillverkade av latex är gummi leksaker, gummiband, blöjor, bindor, kondomer, ballonger, diskmaskiner handskar, och andra grundläggande husgeråd. Läkare och tandläkare handskar är blodtryck manschetter och andra medicinska material också tillverkad av latex. Även föremål som dockor,, elastisk midja band och TV-fjärrkontroller kan alla vara tillverkade av latex.

Ingen vet exakt vad som orsakar någon att utveckla en allergi mot latex, men latex allergier ofta förekommer hos personer som rutinmässigt utsätts för latex. Till exempel de som arbetar inom hälso-och gummi fält industrin har en hög risk att bli allergisk mot materialet. Personer med ryggmärgsbråck, födoämnesallergier, eller som har genomgått flera operationer kan också mycket mottagliga för latex allergier. Personer som misstänker att de kan vara allergiska mot latex bör rådfråga sin läkare. Läkemedel kan förskrivas för att lindra symtomen, men det bästa sättet att undvika en allergisk reaktion är att avstå från kontakt med latex.

Människor som är allergiska mot latex bör lära sig som objekt i sin omgivning innehålla latex och hitta ersättningar för dem som särskilda poster. De bör också undvika att andas i latex partiklar från sådana saker som pudrade handskar. Det är viktigt att en person allergisk mot latex bär en medicinsk varning armband som varnar läkare hon har detta tillstånd.

vårdpersonalen allergisk mot latex bör endast använda icke-latexhandskar. Medarbetare ska använda puderfria handskar eller icke-latex handskar också. Vid denna tidpunkt inga medicinska behandlingar kan okänsliga människor att effekterna av latex. Om någon får en reaktion, hon är ofta behandlade med steroider, antihistaminer och adrenalin.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.