Hur kan jag effektivt hantera diabetes?

emot en diagnos av diabetes är i allmänhet överväldigande. En person kan undrar hur man får med: hur och vad man ska äta, hur man tar mediciner, hur du testar blodsockret. Alla dessa komponenter för att hantera diabetes effektivt.

En nyligen diagnostiserade diabetiker bör alltid ta en klass diabetes utbildning. Även om den diabetiska väljer ett annorlunda sätt att förvaltning, nästan varje klass kommer att lära en diabetiker hur man använder en bildskärm blodsocker (de flesta kommer att ge en bort gratis), prata om kost och också om vikten av fotvård och se en läkare regelbundet. En diabetiker lär det säkert finns komplikationer av sjukdomen, men att kunna hantera diabetes effektivt kommer att kraftigt minska svårighetsgrad och förekomsten av dessa komplikationer.

Nyckeln till att hantera diabetes är rätt bra blodsockerkontroll. I USA är blodglukos mäts i milligram per deciliter. De flesta läkare råda sina patienter att en 100 eller under läsning för fasta, och under 140 efter måltid är en perfekt mål. Ett annat sätt att mäta blodsockret genom hemoglobin A1c testet. Ett HbA1c ger en ungefärlig mätning av blodsockernivån under de föregående tre månaderna. Den uttrycks i procent, och något under 6 procent anses normalt, och därför utmärkt kontroll för en diabetiker.

För att hantera diabetes korrekt, en diabetiker, oavsett typ 1 eller 2, bör ha en bildskärm blodglukos och bör testa ofta. En del läkare rekommenderar en typ 2-testet bara en eller två gånger dagligen, men en nyligen diagnostiserad typ 2 kommer att vilja testa 5-6 gånger per dag, för bästa kontroll. Olika livsmedel påverkar olika människor på olika sätt, så testa 2 timmar efter varje måltid hjälper en typ 2 hitta vilka livsmedel resultera i lägre värden.

A Typ 1 kommer med nödvändighet testa flera gången per dag sedan typ 1-diabetiker hantera ofta diabetes med insulin skott. Detta beror på att deras organ har slutat göra insulin. De flesta Typ 1s hantera diabetes genom att veta hur många gram kolhydrater i livsmedel, och ge sig insulin för att kompensera. En Typ 1 kan också bära en insulinpump, som levererar uppmätta doser av insulin 24 timmar per dag, och möjliggör att diabetiker för att ge extra insulin som behövs, utan en injektion. Men för typ 1 behöver veta sin nivå blodsocker för att kunna administrera rätt mängd insulin.

De flesta Typ 2: or kommer att vilja följa en diet lägre i kolhydrater, särskilt de som inte på insulin. Kolhydrater omvandlas till socker mycket snabbare än fett eller protein, och som sådan, leda till högre blodsockernivåer. Vissa kolhydrater är nödvändiga för att upprätthålla liv, men många typ 2: or tycker att begränsa deras intag av kolhydrater leder till bättre glukoskontroll. Vissa endokrinologer förespråkar en mycket restriktiv diet, med inte mer än 30-40 gram kolhydrater per dag. Även diabetiker har kunnat hantera diabetes väldigt effektivt med denna behandling, de flesta tycker det är för stränga. Det kan dock vara till stor nytta för diabetiker med mycket höga blodsockernivåer, som behöver mer hjälp att sänka sina nivåer. Många läkare råda 80-100 gram kolhydrater per dag, vilket kan uppnås för de flesta. En diabetiker bör vara en tvångsmässig läsare näring etiketter.

Medicinering är ett annat vapen i arsenalen för att hantera diabetes effektivt. De flesta typ 2 diabetiker kommer att börja på medicinering, även om några kommer att kunna avbryta det för en stund, om de uppnår en bra vikt och god kontroll. Metformin är ett av de mest förskrivna läkemedel för typ 2. Det bidrar till att minska kroppens insulinresistens och hjälper även levern från att producera så mycket glukos. Det finns många läkemedel på marknaden för att hålla kontroll diabetes och patientens läkare ska arbeta för att säkerställa att patienten är på den optimala dosen och kombination av droger.

Viktkontroll är också viktigt att hantera diabetes. Losing vikt förbättrar insulinresistens, och kan hjälpa en patient avbryta medicinering. En lägre Carb diet är oftast bra för viktminskning och blodsockerkontroll. Hand i hand med viktminskning är motion. Motion är avgörande för en typ 1 eller typ 2 diabetes. För en typ 2, förbättrar utöva en omedelbar insulinresistens, plus att den förbrukar glukos. Så lite som 15 till 20 minuter att gå kan resultera i en 20-40 punkt droppe i blodglukosnivån. Men diabetiker måste komma ihåg att hård träning kan ofta höja blodsockret tillfälligt, som lever dumpar glukos för att möta kraven för det, men nivån kommer vanligtvis droppa inom 30 minuter eller så att ingå i övningen. Det är därför som en diabetiker inte bör motionera, med undantag för mycket måttlig promenader, om blodsockret är över 200.

Regelbunden medicinsk vård är också viktigt att hantera diabetes. En diabetiker bör finna en läkare som vill arbeta med honom i ledningen, och som är upp på den senaste forskningen och trender. Med bra sjukvård och lever en allmänt sund livsstil, kan en diabetiker leva ett normalt liv med kvalitet och kvantitet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.