Hur beräknar jag min ägglossning?

Om du försöker att föreställa sig ett barn är det viktigt att veta hur man beräknar din ägglossning, eftersom det är under denna tid som begrepp är mest sannolikt att uppstå. När du har ägglossning, ett moget ägg, eller en som är redo för befruktning, släpps från äggstocken follikeln. Ägget har en livslängd på endast 24 timmar, och måste befruktas under denna korta fönster tid för graviditet uppstå. Om befruktning inte sker kommer dock ägget falla sönder i livmoderslemhinnan och din menstruation börjar.

För att kunna förutsäga din ägglossning, måste du först avgöra längden på din menstruationscykel. Även om en kvinnas cykel normalt varar mellan 28 och 30 dagar, bör du räkna antalet dagar mellan första och sista dagarna av din menstruation, att fastställa den exakta längden på din cykel. För den mest exakta resultat bör du beräkna längden på din cykel för två till tre månader för att avgöra din genomsnittliga cykel längd. Om längden på din cykel varierar med mer än ett par dagar varje månad, kan du behöva tala med en läkare för att fastställa ett bättre sätt att beräkna din ägglossning.

När du vet hur lång din menstruationscykel varar, du kommer att behöva bestämma längden på din lutealfas, eller dagar efter ägglossningen (DPO). Början dagen efter ägglossningen, och pågå fram till dagen innan din nästa menstruation måste din lutealfas pågå minst 10 dagar för att du ska bli gravid. Även blodprover är det enda sättet att fastställa den exakta längden på din lutealfas är 14 dagar den genomsnittliga längden för de flesta kvinnor. Som ett resultat, om du inte har din exakta uppgifter, kan du anta att din lutealfas är 14 dagar lång.

Efter bestämning av längden på din lutealfas kan du dra av dessa dagar från den totala längden på din cykel att förutsäga när ägglossningen kommer att ske. Till exempel är 14 dagar lång om din menstruationscykel varar 30 dagar och din lutealfas, din ägglossning börjar på den 16: e dagen i din cykel (eftersom 30 minus 14 är 16). Även om ett ägg är endast tillgänglig för omkring 24 timmar, kan sperma överleva i tre till fem dagar. Därför kommer dina mest fertila tid vara omkring två till tre dagar före och efter, din ägglossning börjar. För att öka dina chanser att bli gravid bör du planerar att ha samlag ungefär två dagar innan du har ägglossning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.