Hur är stelkramp och stelkramp besläktade?

Tetanus och stelkramp är kopplade eftersom de båda beskriver samma sjukdom. Stelkramp kommer från Clostridium tetani bakterier, som ofta går in i kroppen genom skärsår, felaktig skötsel av navelsträngen, eller sticksår. Resultatet är en progressiv sjukdom som orsakar skärpning av musklerna i första ansiktet, sedan i resten av kroppen.

Under en patienter stelkramp sjukdom kan plågades av smärtsamma muskelspasmer kallas stelkramp. De kan också uppleva stora svårigheter att andas eftersom de flesta muskler och leder nu begränsas av deras snäva kontraktion. Hög feber och död kan leda till även i de behandlas.

stelkramp kan bytas ut mot stelkramp för att beskriva sjukdomen, eller det kan avse en viss symptom på sjukdomen. Oftast i stelkramp, leder de skärpta musklerna till en oförmåga att använda käken att tugga eller svälja. Detta kan ha varit det första påpekas i hästar eftersom de är också sårbara för sjukdomen. Hästar med stelkramp kunde inte äta, vilket skyndade deras bortgång.

Människor med stelkramp orsakas av stelkramp, har andra utfodring alternativ, exempelvis nasal-mag-rör, eller intravenös nutrition, så svält är sällan dödsorsaken i behandlade stelkramp. Men käken låsa upp och stå emot rörelsen är de vanligaste symtomen i samband med stelkramp, därav alternativt namn.

stelkramp kan också vara ett symptom på villkor förutom stelkramp. Till exempel skada i käken kan produceras låst och stelnade stat. De som har problem med käkleden (TMJ) också kan hitta i käken ibland låser sig, vilket gör munnen svårt att antingen öppna eller stänga. Gäller dock vanligen termen direkt till stelkramp.

Stelkramp kan förebyggas genom vaccinering. I utvecklade länder, barn får sin första tetanus vaccinering ett par veckor efter födseln. De får sedan flera boostervaccinationer i barndomen. Utvecklingsländerna kan inte alltid råd att vaccinera, och en av de viktigaste orsakerna till stelkramp död i sådana länder är infektion i navelsträngen stubben, som har en 60% dödlighet när stelkramp är kontrakterad.

Vuxna och ungdomar som får en djup skär eller sår rutinmässigt omvaccinerats för stelkramp, eftersom vaccinationen kan förhindra sjukdomen även efter en har tagit emot en klippa eller sår. Men vaccinationer behöver upprepas vart tionde år för att bevara privilegier.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.