Vilka olika typer av hepatit?

Fem olika typer av hepatit finns och är märkta som Hep A, B, C, D och E. Varje typ lite olika symtom, och de flesta typer kan behandlas framgångsrikt. Hepatit C kan dock orsaka livslånga sjukdomar och extrema skador på levern. Lärare och vårdpersonal har en ökad risk att smittas av de flesta former av hepatit genom exponering för blod eller kroppsvätskor i sitt arbete inställningar.

Hepatit A är oftast kontrakterade genom att dela mat eller vatten med en smittad person. Det kan också ingå avtal genom sexuell kontakt eller kontakt med kroppsvätskor, till exempel blod eller urin från en smittad person. De flesta helt återhämta sig från hepatit A, även om villkoret kan göra människor svårt sjuka. Liksom alla andra former av hepatit, orsaker Hep En inflammation i levern.

Behandling mot hepatit A är vanligen vila, och det kan ta så länge som sex månader fullt ut att återhämta sig. Första symtomen är feber, värk och utmattning. Symptomen kan kvarstå i flera månader. Under denna tid, är den person med hepatit A smittsam och kan överföra sjukdomen till andra, genom de ovan angivna överföringssätt.

Hepatit B överförs sexuellt, eller genom kontakt med en smittad persons kroppsvätskor. Det är en svår sjukdom, som kan finnas kvar i systemet för livet. Den ursprungliga svullnad av levern kan leda till permanent leverskada. Eftersom ett botemedel inte har hittats, läkare ser till förebyggande åtgärder. De flesta barn får nu en hepatit B (HBV) vaccination som skyddar dem från denna sjukdom.

Hepatit C är det sämsta av de typer som orsakar livslång sjukdom och betydande skador i levern. Överförs på samma sätt som Hep A och B, Hep C är mer av en autoimmun sjukdom som orsakar ökande skador på levern och successiva. Även om vissa nu lever med hepatit C och klarar sig bättre än väntat, är hepatit C fortfarande en mycket farlig sjukdom. Säkert sex metoder och undvika nålar är de bästa sätten att undvika hepatit C.

Hepatit D endast kan avtalas om en person redan har Hep B. Detta kan orsaka svullnad av levern och är oftast kontrakterade genom osäkra kön eller nålar. Eftersom Hep B kan redan ha skadat levern, hepatit D kan i värsta fall-scenario, leda till döden eftersom det kan resultera i ytterligare skador på levern. Sjukdomen kan vara helt undviks genom HBV vaccination.

Hepatit E är inte vanligt i industriländerna. Det är oftast på uppdrag av dricksvatten förorenat av viruset i utvecklingsländer eller länder i tredje världen. Sjukdomen orsakar levern svullnad, men de upphandlande det tenderar att göra en fullständig återhämtning.

Alla former av hepatit är allvarliga och kan påverka sitt liv. Minskning av Hep A kan till exempel innebära månader för att inte kunna arbeta eller gå i skolan. Minskning av Hep C eller Hep D kan innebära allvarliga komplikationer och skador på levern. Att undvika dessa sjukdomar genom mindfulness, avstår eller praktiserande säkrare sex och genom att inte dela mat är viktigt. Om du besöker fattigare länder, dricka vatten på flaska och inte ägna sig åt sexuell kontakt med invånarna i dessa länder kan hjälpa till att undvika Hep E.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.