Vilka olika typer av bastur?

En bastu är ett uppvärmt rum eller litet hus avsett att framkalla svettningar och låt avkoppling. Bastun används ibland för terapeutiska ändamål också. Bastun har funnits i hundratals år, och det finns nu många olika typer av bastur, inklusive rök-, värme-lagring, kontinuerlig eld och infraröd.

Bastun har sitt ursprung i Finland, där de är en viktig del av lokala kulturen i dag. Den mest traditionella formen av bastu är rökbastu. Rökbastu förlorat sin popularitet i uppkomsten av nyare teknik, men återupplivades på 1980-talet. De gynnas av en del traditionalister, men nackdelarna inkludera svårighet att använda jämfört med nyare typer av bastur, en lång väntetid medan bastu värmer, och stora mängder ved som krävs för bränning.

En rökbastu innehåller en stensättning och ingen skorsten. En brand är tända under de stenar, och när det dör ut, klipporna behålla en del värme. Vatten hälls över klipporna för att skapa ånga. Även om rökbastun är inte så het som många moderna bastur, de har hög luftfuktighet, vilket bidrar till få svettningar.

En modernare variant av rökbastun är den värme-lagring bastu, som innefattar några viktiga nyheter. Värmen-lagring bastu har en skorsten som minskar rök och en som omfattas stenmagasinet som lagrar värme. Dessa bastun är varmare än traditionell bastu men även fuktigt. Som värmekälla kan vara elektriska stället för från en brand.

En annan typ av bastu kräver en konstant underhåll av en brand under användning. Denna typ, kontinuerlig eld bastu, har en brännkammaren, som omfattas av stenar, och en skorsten. Värmen av en kontinuerlig brandvakt bastu är jämförbar med en värme-lagring bastun, men det tar bara cirka en timme att värma upp. Trots denna fördel, sammanhängande brandskydd bastu är svåra och potentiellt farlig att använda eftersom branden måste upprätthållas kontinuerligt. Vissa annat liknande bastur som använder elektrisk värme snarare än eld är säkra nog för att användas i hemmet.

En av de nyaste typerna av bastu är infraröd bastu. Denna typ av bastu fungerar inte uppvärmning av luften, men genom upphettning objekt i rummet. Den infraröda värmen fungerar som solljuset att tränga in i kroppen med värme. En del människor tror att infraröd bastu ger större fördelar för hälsan jämfört med traditionella bastur, och många användare upplever att de kan stanna kvar i en infraröd bastu längre än i en traditionell bastu, ger dem möjlighet att svettas mer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.