Vilka är symtomen på hjärnskador?

När trauma till hjärnan sker, är det ibland som en traumatisk hjärnskada . Olika typer av skador kan orsaka hjärnskador. Oftast är det en följd av en olycka med motorfordon, men andra typer av skador mot huvudet kan också orsaka hjärnskador. Till exempel faller, skottskador och slag mot huvudet från ett överfall kan alla leda till en hjärnskada. När ett spädbarn eller små barn skakas våldsamt det också kan orsaka hjärnskador.

Symptom på hjärnskador kan variera beroende på omfattningen av skador på hjärnan och en del av hjärnan som påverkas. När en öppen hjärnskada uppstår skallen och hjärnan penetreras och orsakar blödningar och skador på hjärnvävnaden. I en sluten huvudskada hjärnan slås mot skallen från någon typ av kraft och blödning, svullnad och tryck kan utvecklas. Antingen typ av trauma kan resultera i lätt till svår hjärnskadade.

Brain trauma som är mild kan orsaka symtom som huvudvärk, förvirring, illamående, kräkningar, yrsel, humörsvängningar och dimsyn. Symptomen kan bara pågå i några minuter till en dag eller två. Mer allvarliga skador på hjärnan kan medföra gångsvårigheter och prata. En person kan ha förvirring, kramper och en förlust av medvetandet. I det allvarligaste hjärnskador, blir den del av hjärnan som ansvarar för andning försämras och andningen upphör.

Spädbarn och barn som har hjärnskador kan få del av samma symptom som vuxna. Men i små barn som inte har verbal förmåga än, kan symtomen vara inte så självklara som med en vuxen. Små barn kan verka överdrivet sömnig och svårt att vakna. Ett spädbarn kan vara mycket irriterad och vägrar att äta.

Symtom från hjärnan trauma kan uppstå omedelbart efter skadan eller uppstå några timmar till några dagar senare. Den försenade första symtomen kan bero på en gradvis ökning av trycket i hjärnan sväller eller blödning startar. Eftersom det kan vara svårt för en enskild att avgöra om skallskada har en orsakat en hjärnskada, det är säkrast att se en läkare efter ett slag i huvudet.

Behandling av symtom hjärnskador kan innefatta behandling för att förhindra hjärnan svullnad och minska skador. Medicinering kan vara till hjälp med illamående. Personer med svår hjärnskada kräver ofta omfattande och långvarigt sjukvård.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.