Vilka är orsakerna till högt kolesterol?

Kolesterol är en mjuk, fatlike ämne som finns naturligt i membranen och väggar cell i människokroppen. Kolesterol är faktiskt en viktig fett, kallas en lipid, som kroppen behöver för att producera hormoner, vissa vitaminer och gallsyror som stöd i nedbrytning av fett. Det tar bara en liten mängd av kolesterol att tillgodose dessa behov, dock.

Många människor har för mycket kolesterol flyter runt i blodet, och detta innebär potentiella hälsorisker. Överskott av kolesterol kan bygga upp väggarna i artärerna. Denna uppbyggnad kallas plack, och det gör att blodkärlen att härda eller minska under tiden. På grund av detta, höga kolesterolvärden ökar risken för hjärtsjukdomar.

När en läkare tester kolesterolnivåer, resultaten omfatta low-density lipoprotein (LDL) räknas och hög density lipoprotein (HDL) räknas. LDL kallas ibland "det onda kolesterolet" eftersom det leder till en ackumulering av kolesterol i artärerna och ökar risken för hjärtsjukdom. HDL kallas ibland "det goda kolesterolet" eftersom det bidrar till att bibehålla hälsan hos hjärta och förhindrar åderförkalkning. Ju högre HDL-nivå, desto mindre är risken för hjärtsjukdomar.

Det finns flera olika orsaker till högt kolesterol. En predisposition mot högre kolesterolnivåer kan köras i familjer. Kön och ålder frågan även när det gäller kolesterol räknas. Nyligen genomförda studier har visat att kolesterolet brukar börja stiga efter personer fyller 20. Mäns kolesterolnivåer nivå i allmänhet av efter 50 års ålder. Kvinnors kolesterolvärden är vanligtvis ganska lågt till klimakteriet, varefter de stiga till högre nivåer än männens i samma ålder.

Andra okontrollerbara orsaker till högt kolesterol räknas bland annat vissa sjukdomar. Högt blodtryck kan höja kolesterolvärden om den tjocknar väggarna i artärerna. Hypertyreos, levercirros och kronisk njursjukdom kan alla vara orsaker till högt kolesterol räknas. Nedsatt glukostolerans och diabetes kan också vara orsaker till högt kolesterolvärde, eftersom de båda påskynda åderförkalkning. Vissa läkemedel är kända för att höja LDL nivåer och sänka HDL nivåer. Dessa mediciner innehåller östrogen, betablockerare och diuretika.

Några orsaker till högt kolesterol är lätt kontrollerbara, dock. Eftersom många fall orsakas av en kost rik på mättade fetter och transfetter, är det första steget i att sänka kolesterolhalten att ändra kosten. Kolesterol finns i livsmedel som kommer från djur, inklusive mejeriprodukter, äggula, skaldjur, fågel och kött. Den mättat fett i dessa produkter uppmuntrar kroppen att göra mer kolesterol än det behöver vara friska. Andra kolesterol öka syndarna hör friterad mat och föremål bakverk såsom pajer, bakelser, kakor och bullar. Hälsosamma alternativ är färska eller ångade grönsaker, frukter, hela korn bröd och pasta, brunt ris och fisk är rika på hälsosamma Omega-3-fettsyror, bland annat lax, sardiner, öring och makrill.

Studier har visat att rökning ökar kolesterolnivåer. Det kan bero på cigarettrökare tenderar att äta mindre frukt och grönsaker och konsumerar mer fett och salt än ickerökarna. Dricka för mycket alkohol kan skada levern, vilket i sin tur kan höja LDL-nivåerna. En stillasittande livsstil väcker också kolesterol räknas. Individer orolig för höga kolesterolvärden bör sluta röka, dricka alkohol med måtta och motionera regelbundet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.