Vilka är de hälsosamma effekterna av Spirulina?

Spirulina är en blågrön, encelliga form av alger som trivs i varmt, alkaliskt friska vattendrag som sjöar och dammar. Den har en lång historia av att användas som livsmedel för sina många hälsofördelar. Under årens lopp har spirulina näring medborgarna i Afrika, Asien och Sydamerika. Maya och aztekerna använde alger som en central del av deras kost. Idag är spirulina konsumeras av hälsomedvetna människor över hela världen.

Spirulina är populär hälsa buffs eftersom det packe sådant potent näringsmässiga punch. Detta alger väger in med en imponerande 60% all-vegetabiliskt protein, och innehåller även en kraftfull kombination av viktiga vitaminer och mineraler som järn, vitamin E, zink, B-komplex, koppar, kalcium och magnesium. Det är också en rik källa av antioxidanter betakaroten och essentiell fettsyra gamma linolensyra (GLA). Med andra ord är spirulina ett fan av en alger.

Denna "super" alger är en djup blå-grön färg på grund av klorofyll och phycocyanin. Den gröna pigmentet orsakas av klorofyll, som ibland kallas "grönt blod" eftersom det är så liknar hemoglobin. Klorofyll är tänkt att lindra inflammation och normalisera utsöndringen av mag-syror. De pigment som ger spirulina sin blå rösterna är phycocyanin, som är relaterad till den mänskliga pigmentet bilirubin. Bilirubin är viktigt att hälsosam leverfunktion och nedbrytning av aminosyror. Dessa naturliga pigment är både lätt att smälta, så kroppen kan absorbera näringsämnen snabbt. Spirulina vinner i popularitet med miljöaktivisterna eftersom detta vattenlevande växter kan odlas effektivt utan att förstöra värdefulla resurser.

Spirulina kan producera 20 gånger mer protein per område än sojabönor, 40 gånger mer än majs, och 200 gånger mer protein per areal än nötkreatur. Den använder också mindre vatten per område protein än andra livsmedel. Faktum är att spirulina odlare hävdar den enda betydande vätskeförlust är genom avdunstning. Eftersom dessutom algproduktion expanderar med hjälp av icke-bördig jord och bräckt vatten, orsakar spirulina jordbruk inte jorderosion. Det finns många människor som tror att jordbruket Spirulina är en av de enkla sätt vi kan "regreen" vår planet.

Det är svårt att tro att en koncentrerad källa till näringsämnen såsom spirulina inte är full av kalorier, fett och stärkelse. Otroligt är det bara sju procent fett, och de flesta som är i form av essentiella fettsyror. Dessa essentiella fettsyror bidra till att bryta upp kolesterol i blodet och påverka hälsan av hår, hud och naglar.

Spirulina innehåller också mycket lite kalorier, socker eller stärkelse. Den genomsnittliga 500 mg tablett av spirulina innehåller bara en till två kalorier. Det ger vissa kolhydrater i form av ramnos och glykogen, som båda lätt kan absorberas av kroppen. Således har socker i spirulina kan ge en snabb och hälsosam energidryck.

Spirulina är lätt att hitta i tablett-eller pulverform. Även om det finns ingen känd toxicitet associerad med spirulina, är det alltid bäst och säkrast att prata med en vårdgivare innan du tar något näringstillskott.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.