Varför lymfkörtlar svullnar?

lymfkörtlarna är små kapslar, ungefär samma storlek som en ärta eller små bönor som är fylld med de celler som skyddar kroppen från sjukdom, som är typer av vita blodkroppar som kallas makrofager och lymfocyter. När du blir sjuk, dessa celler gå in åtgärder för att bekämpa sjukdomar och lymfkörtlar kan svullna på grund av förekomsten av sjukdom eller onormal vävnad i lymfkörtlarna. Det finns faktiskt flera anledningar till lymfkörtlar svullnar, och många tillstånd som kan orsaka smärtsamma svullna noder. Vilka lymfkörtlar svullnar kan ibland hjälpa reda på vilka sjukdomar som skapar problemet.

lymfkörtlar svullnar vanligen från bakterier eller virusinfektioner. Som bakterier eller virus invaderar noderna, hårdnar de och hetsa, och de kan verkligen börjar göra ont. Med förkylningar och influensor kan du notera smärtsamt svullna noder runt halsen, under armarna och i ljumsken. När lymfkörtlar nå mycket stora storlekar, särskilt de runt halsen och under hakan, kanske du har påssjuka. Andra villkor kan ibland orsaka stora lymfkörtlar runt detta område, liksom STREP hals, mässling, öroninfektioner, katt repa feber, gonorré, syfilis, toxoplasmos, eller körtelfeber.

Ibland lymfkörtlar svullnar och ange en infektion på andra håll i kroppen. Till exempel om du har en infekterad avskurna eller sår, eller om du har en blodförgiftning, kan du notera lymfkörtlar svullnar i hela kroppen. Vanligtvis de är mest svullna närmast infektion, om det är på huden.

I vissa fall autoimmuna sjukdomar menar lymfkörtlar svullnar mer eller mindre kroniskt. Detta beror på att kroppen vänder på sig, och producerar extra vita blodkroppar till attack regelbundet delar av kroppen det åsikter som främmande vävnad. Typiska autoimmuna sjukdomar som lupus, reumatoid artrit, Hashimotos sjukdom, eller HIV kan innebära lymfkörtlar svullnar eller förbli svullna under lång tid.

Svullna lymfkörtlar kan också indikera närvaron av utländska onormal vävnad i noder, med andra ord former av cancer. Lymfom till exempel specifikt angriper lymfsystemet, och kan resultera i en eller flera lymfkörtlar svullnad. I andra fall blodcancer som leukemi, menar lymfkörtlar svullnar.

En svullen lymfkörtel brukar anses vara 0,39 inches (cirka en centimeter) i diameter. Du kommer definitivt att kunna känna svullnad i de flesta fall, och det kan vara smärtsamt. När du fått en läkare identifiera orsaken, behandling av orsaken kan hjälpa gradvis få ner lymfkörtel svullnad. Under tiden, medan behandlingen inte har fungerat, kan du ta itu med de obehag genom att ta anti-inflammatoriska läkemedel som ibuprofen. Du kan också använda varma kompresser på svullna noder för att bidra till vissa lättnader för tillståndet. Med tanke på de potentiellt allvarliga orsaker till svullna lymfkörtlar, kollar med en läkare om lymfkörtel svullnad minskar inte i ett par dagar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.