Varför är Peanut Allergier så farligt?

Alla födoämnesallergi kan vara en källa till oro, men svåra jordnötter allergier verkar vara särskilt farligt för en rad skäl. Jordnötter och produkter framställda av jordnötter är mycket populära bland konsumenterna, vilket gör att eliminera alla spår av jordnötter protein från ett visst område nästan omöjligt. De som lider av den allvarligaste formen av jordnötter allergier kan få allergiska reaktioner bara genom att vidröra en telefon eller dörrhandtaget med ens den minsta spår av jordnötter rester. Peanut damm transporteras i luften kan också utlösa en våldsam allergisk reaktion.

ovanligt liten mängd jordnötter material som behövs för att utlösa en allergisk reaktion är ett skäl till sådana allergier som anses som farliga. Inte alla som lider av jordnötter allergier är så känslig, men de som finns kan plötsligt gå in anafylaktisk chock inom några minuter av exponering för jordnötsprodukter. De kan också ha ett utbrott av nässelfeber, en smärtsam irritation som utlöses av allergener. Anafylaktisk chock eller anafylaxi är en allvarlig allergisk reaktion som kan orsaka att vävnaderna runt de övre luftvägarna svälla. Detta ofta skapar en livshotande oförmåga att andas normalt.

Eftersom det finns inget känt botemedel för jordnötssmör allergier, detta hot om en allvarlig allergisk reaktion och /eller anafylaxi är alltid närvarande för den sjuke. Att gå igenom en genomsnittlig dag på jobbet eller i skolan kan vara mycket utmanande, eftersom många produkter och material innehålla spår av jordnötter, eller kan ha haft tillfällig kontakt med jordnöt produkter. En person med svår jordnötssmör allergier kan noggrant undvika alla livsmedel som innehåller jordnötter, men ändå komma i kontakt med ett antal andra källor. Resultatet kunde bli ett potentiellt livshotande allergisk reaktion om medicinsk åtgärd är inte tillgänglig.

Bara en mycket liten andel av befolkningen lider av den allvarligaste formen av jordnötter allergier, men vissa människor kan ha en odiagnostiserad känslighet och lider många av samma problem efter exponeringen. Användningen av en auto-injektionspennan innehåller adrenalin kan åtgärda de omedelbara allergiska symptom, men en person med en svår jordnötsallergi kan ha ett annat utbrott av symtom flera timmar senare.

På grund av risken för en svår allergisk reaktion, många offentliga institutioner och industrier resa har inlett jordnöt utan politik. Ett antal offentliga skolor inte längre tjäna smörgåsar jordnötssmör eller något annat livsmedel som innehåller jordnötter, eftersom små barn är mest sannolikt att utveckla allvarlig jordnötssmör allergier. Många flygbolag har också slutat erbjuda jordnötsprodukter som tilltugg på flyg, främst eftersom en passagerare som drabbas av allvarlig jordnötssmör allergier kan ha en medicinsk akutsituation när planet är i luften. Livsmedel som innehåller jordnötter eller nötter träd behandlas på samma utrustning, måste innehålla en varning på sin märkning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.