Vad ska jag förvänta mig av en Knee MRI?

Ett knä MRT är en medicinsk bildbehandling studie för att få en titt på insidan av knät. Den kan användas som ett diagnostiskt verktyg när en läkare misstänker att det är något fel med knät, eller den kan användas som en uppföljning förfarande för att se hur väl en patient är helande. Att veta vad som väntar kan göra upplevelsen mer behaglig, särskilt för yngre patienter.

Knä MRI utförs som en öppenvården förfaranden. När patienten anländer till sjukhuset, han hon eller uppmanas att ta bort alla metallföremål, och kan uppmanas att komma in på ett sjukhus klänning. Metallföremål kan inte finnas i MRT rum på grund av magnet inuti MRT maskinen. Patienter som har medicinska implantat skall lämna dem till sin läkare innan de fick en MRI, om det finns en risk.

När patienten är klar, hon eller han får hjälp på en MRI bord och kuddar används att spänna knät och håller den på plats. Om sjukhuset har en öppen MR-maskinen, kommer det ofta att användas för ett knä MRT för patientens välbefinnande. Om MRT maskinen är stängd kommer MRI tabellen glida in i maskinen innan den startar. Under MR själv tenderar maskinen för att generera mycket högt ljud, och patienter är ofta utfärdas med hörlurar. Många sjukhus ger patienter med musik att lyssna på så att de kan slappna av.

knä MRI kan ta 30 minuter till en timme. Det är viktigt att vara stilla under denna period. Patienter som vet att de kommer att ha problem ligger ner kan fråga om de kan ta ett lugnande medel eller ett läkemedel för smärtlindring. Lugnande medel kan även erbjudas om en patient får klaustrofobi, så att patienten kommer att kunna koppla av inne i MRT rummet.

Om bilden är klar, kommer resultaten av knäets MR kommer att presenteras för patienten mycket snart, och läkaren talar om konsekvenserna av de resultat och möjliga behandlingsalternativ. Ibland är bilden inte helt klar, och en läkare kan begära att en MR med kontrastmedel skall utföras. I en kontrast knä MRT, är en kontrast färgämne injiceras. När MRT utförs, kommer färgen belysa olika områden av leden. Innan kontrast injiceras, patienten bör se över hennes eller hans allergier, för att bekräfta att det kommer att vara säkra att använda kontrast.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.