Vad är symptom på prostatacancer?

Prostatacancer är en typ av cancer som angriper en mans prostata, som är en liten körtel formad som en valnöt. Denna körtel är ansvarig för att producera sädesvätska, som används för transporter och stöd spermier.

Även om varje människa kan utveckla prostatacancer, det finns vissa riskfaktorer som ökar en persons risk att utveckla sjukdomen. Män över 50 år, till exempel på en betydligt större risk att drabbas av prostatacancer. Afro-amerikanska män är också mer mottagliga, liksom män med höga nivåer av testosteron. Detta beror på att testosteron stimulerar tillväxt prostatakörteln. Därför män som har genomgått testosteron behandling, eller som lider av hypergonadism löper en större risk för prostatacancer.

Män med fettrik kost eller de som är feta också öka deras chanser att drabbas av prostatacancer. Likaså de som har en familjehistoria av prostatacancer löper en ökad risk. Vissa studier har visat att män som har haft en vasektomi är också mer benägna att få prostatacancer, men detta har ännu inte bevisats.

Det finns många tecken och symtom på prostatacancer att alla människor skall se till, särskilt de i hög risk kategorier. Dessa symtom omfattar ett brådskande behov av att urinera, samt svårigheter med att starta urinering. En man med prostatacancer kan också uppleva en dov smärta i nedre bäckenregionen, höfter, rygg eller lår.

En svag eller dribbling urinflöde, eller ett flöde som bryter upp ibland, är också ett tecken på prostatacancer. En del män kan också ofta urinera på natten eller känna det som om deras blåsan aldrig tom. Dessutom kan de känna smärta under urinering eller blod i urinen.

I vissa fall kan en man med prostatacancer erfarenhet smärtsam ejakulation. Han kan också får oförklarlig viktminskning eller skelettsmärta som inte verkar avta. I vissa fall kommer en man med prostatacancer har inga symptom alls. Av denna anledning är prostatacancer ofta inte upptäcks förrän det har spridits till andra delar av kroppen. När diagnosen tidigt, men prostatacancer är nästan alltid botas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.