Vad är pseudotumor cerebri syndrom?

pseudotumor cerebri syndrom, som ibland kallas idiopatisk intercranial hypertension, är ett neurologiskt tillstånd som kännetecknas av en ökning av intercranial tryck, vilket visar att det finns för mycket cerebrospinalvätskan i skallen. Namnet på detta tillstånd i översättning "falska hjärntumör," eftersom symptomen och presentation kan härma dem i en hjärntumör. Lyckligtvis är pseudotumor cerebri syndrom mindre farligt än en hjärntumör, och det finns flera alternativ som kan användas för att behandla det för att lindra trycket och ta itu med symptomen.

Detta villkor oftast uppstår hos kvinnor i åldrarna 20 och 50. Det är vanligare hos personer som är överviktiga, och hos personer som tar vissa mediciner, tillsammans med människor som har bakomliggande sjukdomar såsom lupus. Villkoret har också observerats i ökad frekvens hos gravida kvinnor. Det orsakas antingen av en överproduktion av cerebrospinalvätska eller av bristfällig reabsorption och lakvatten, som gör att vätskan att börja bygga upp i skallen, trycka på hjärnan och orsakar några mycket distinkta symtom.

Människor med pseudotumor cerebri syndrom ofta upplever huvudvärk, vision förändringar, illamående, kräkningar och en pulserande känsla i huvudet, alla klassiska tecken på en stor hjärntumör. Dessa symtom i kombination är en signal om att det är dags att gå till läkaren, helst till en neurolog. Vanligtvis kommer en neurolog begära en medicinsk imaging study när patienten uppvisar dessa symptom, för att få till botten med vad som orsakar dem. När det gäller pseudotumor cerebri syndrom, ingen tumör kommer att vara synlig, men det kommer att finnas en tydlig ansamling av vätska i skallen.

Mediciner kan ibland användas för att minska ackumulering av vätska i skallen, och i vissa fall, livsstilsförändringar såsom viktminskning eller upphör med användningen av vissa läkemedel såsom preventivmedel kan också behandla frågan. I andra fall kan det vara nödvändigt att operera för att dränera vätska. En kirurg kan också välja att installera en shunt som ger utrymme för vätskan rinna av så att den kan inte bygga upp igen.

När behandlas pseudotumor cerebri syndrom kan inträffa, i vilket fall patienter kan behöva söka mer aggressiv behandling alternativ. Om tillståndet inte behandlas kan det leda till permanent synbortfall eller skada till följd av tryck mot ögat, vilket gör det viktigt att få rätt behandling, även om det kan innebära ett visst obehag eller livsstil justering.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.