Vad är primär skleroserande kolangit?

primär skleroserande kolangit (PSC) är en sjukdom i gallgångarna där trummorna blir inflammerade och härda eller ärr som följd av inflammation. Sjukdomen framskrider långsamt över tiden, och orsakar skador på levern. Levern kan slutligen misslyckas helt. Det enda kända botemedel mot primär skleroserande kolangit är en levertransplantation, medan andra behandlingsalternativ fokus på att minska graden av symtom.

Det finns ofta inga symtom i början av primär skleroserande kolangit. Buksmärta, viktminskning, klåda och gulsot kan alla vara tidiga varningstecken på PSC. Läkare kan vanligtvis upptäcka onormal leverfunktion genom en serie blodprov om PSC misstänks. Röntgen eller magnetisk resonanstomografi (MRT) kan också utföras på gallgångarna för att avgöra om det finns någon skada. Ett urval av levervävnad kan tas via biopsi för att bedöma omfattningen av eventuella skador i levern som orsakas av KUSP.

Den exakta orsaken till primär skleroserande kolangit är inte känd. Enligt Mayo Clinic, många läkare tror att det kan orsakas av en reaktion på infektion eller ett toxin som finns i människors anlag för sjukdomen. PSC är vanligare hos män än hos kvinnor. Det är oftast diagnostiseras hos personer mellan åldrarna 25 och 45. De flesta diagnostiseras med PSC har även någon form av inflammatorisk tarmsjukdom, såsom ulcerös kolit eller Chron's sjukdom, även om man inte vet varför de sjukdomar som förekommer tillsammans.

PSC patienter nästan alltid upplever en viss nivå av skrumplever av levern, och många förlorar komplett leverfunktion som tillstånd försämras gradvis. Tiden från diagnos till levertransplantation är vanligtvis 12 till 18 år. Täta infektioner av gallgångarna är också en vanlig komplikation i samband med primär skleroserande kolangit, på grund av ärrbildning i gallgångarna hindrar galla från att fly levern. PSC patienter har också en ökad risk att utveckla gallgång cancer och tjocktarmscancer.

Många PSC symptom kan behandlas framgångsrikt och hanteras med olika mediciner och andra förfaranden. Antihistaminer och galla-sur-bindande läkemedel ordineras ofta för att hålla kontroll på klåda många patienter upplever. Återkommande infektioner behandlas med olika antibiotika, och vitamintillskott är ofta rekommenderas på grund av kroppens svårigheter att klara vissa vitaminer. Blockerade gallvägar kan behandlas med kirurgiska ingrepp som innebär öppnandet av gallgången med en ballongkateter och placering av plast stent för att hålla kanalerna öppna. En blockad kan också vara helt bort med de återstående ändarna av kanalen är kirurgiskt anbringas på nytt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.