Vad är några orsaker till magont?

Magont är ett vanligt symptom på många olika villkor, allt som orsakar obehag i bukhålan. Det kan komma plötsligt, när det gäller akuta magsmärtor, eller bygga långsamt, från milt obehagligt att mycket smärtsam under loppet av några timmar eller dagar. Vissa magont försvinner på egen hand, medan en del smärta kan tyda på ett allvarligt problem som behöver medicinsk behandling.

Några orsaker till magont är mycket vanliga, och inte allvarliga. Dessa orsaker är en ansamling av intestinala gaser, förstoppning, och effekterna av att äta en mat som din mage inte hanterar bra, som smältost eller mat med mycket fett. Laktosintolerans kan orsaka smärta i buken, och så kan födoämnesallergier eller matförgiftning. Yngre barn med en hel del magont kan lida av kolik. Den maginfluensa eller fel, kan också leda till magsmärtor. Andra vanliga orsaker till magont omfatta halsbränna eller sura halsbränna.

En annan av orsakerna till magont är ett problem med en buken organ. Detta kan vara från en njursten, gallsten eller magsår. Magont kan också vara ett symptom på blindtarmsinflammation eller pankreatit. I vissa fall kan smärtan bero på cancer i mage, tarm, kolon eller pankreas. Cancer i äggstockarna kan också orsaka magsmärtor.

Det finns flera sjukdomar och störningar som är orsaker till magont. Dessa inkluderar Irritabel Bowel Syndrome (IBS) och inflammatoriska Bowel Syndrome. Magont kan också vara ett symptom på bältros eller Crohns sjukdom. I vissa fall kan ont i magen vara ett symtom på sicklecellanemi.

Akut eller plötslig, får ont i magen vara ett tecken på ett allvarligt medicinskt tillstånd. Ett stopp i tarmen, inte låta något gå igenom, kan orsaka mycket smärta. En tarm hjärtinfarkt, där en ven är blockerad, är också mycket smärtsam. Det minskade blodflödet till tarmen leder till tarmen döden, som kan vara dödlig om den inte diagnostiseras och korrigeras i tid.

Det finns många orsaker till magont, och det kan vara svårt att berätta eller inte att smärta är ett symptom på något mer allvarligt. Mest magont är från en mindre irritation, och kommer att vara borta inom ett par timmar. Om smärtan blir värre, eller inte försvinner efter en dag eller två, kan det vara dags att söka läkare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.