Vad är några olika typer av cystor?

Cystor är onormal tillväxt fyllda med luft, vätska eller annat material och kan utvecklas under huden eller i benet. De finns i många sorter, kännetecknas av färg, placering på kroppen, orsak och symptom. Medan det finns hundratals olika typer av cystor, de vanligaste omfatta hud cystor som sebaceous cystor och körsbär angiomas, cystor på äggstockarna, chalazions och cystor ganglion.

Hud cystor är de vanligaste och tack och lov, en av de mest harmlösa typer av cystor. De orsakar inte cancer och kan utgöra helst antingen på huden eller under ytan. Dessa cystor kan tömmas, trots att de ibland försvinner utan någon behandling.

Cherry angiomas form ovanpå huden och är förutsägbart, röd och slät. Denna typ av cysta som är vanligare i över 40 folkmassan. Medan de är ofarliga, kan de tas bort av estetiska skäl.

sebaceous cystor utvecklas under huden och innehåller en cheesy eller oljig substans. Hårsäckar är en utmärkt plats för dessa inflammationer. Som med många typer av cystor, bör dessa åsamkas med sebaceous cystor avstå från repor eller plocka i det drabbade området, eftersom infektionen kan förekomma. Våt, kan varmt komprimerar användas för att lindra någon svullnad eller smärta, men om cystorna inte försvinner eller förvärras, sök medicinsk behandling. Borttagning kan bli nödvändiga.

Cystor på äggstockarna kan bilda smärtfritt och försvinna på egen hand, men de kan vara smärtsamt om de växa sig stora eller påverkar äggstockarna själv. Cystor på äggstockarna kan orsakas av ett ägg säck som inte riktigt bryta upp eller lösa som en del av menstruationscykeln. Endometrios, ett tillstånd där vävnad inuti livmodern visas på andra ställen i kroppen, kan också vara en orsak till cystor på äggstockarna kallas endometriomas.

Chalazions visas runt ögonen eller ögonlocken och kan likna finnar. Denna typ av cysta som orsakas av igensatta och inflammerade körtlar. Infektionen kan förvärra dessa gupp, så att röra vid dem onödigt rekommenderas inte. De flesta chalazions kan avlastas hemma med tillämpningen av varma kompresser och läkare och föreskrivna droppar eller krämer.

Ganglion cystor utvecklas i vävnader nära leder och senor, ofta i handleder, fotleder och bakom knäna ( känd som en Bakers cysta). Denna typ av cysta är vanligtvis fylld med en tjockare vätska än hud cystor. Ganglion cystor orsaka smärtsam svullnad. Ingen är riktigt säker på vad som orsakar ganglion cystor, men många kommer att försvinna utan någon behandling. Om ett ganglion blir för smärtsamt att bära eller stör dagliga aktiviteter som att köra eller gå, kan den tömmas och behandlas med steroid injektioner.

Cystor kan också karakteriseras som grundar sig på huruvida de är cancerceller. Godartade cystor är noncancerous cystor. Malignt cystor är cancerogena, och cellförändringar cystor är inte cancerogena, men har potential att utvecklas till cancer. Om du är orolig för dessa typer av cystor eller andra klumpar och stötar bör du lämna området ensam och se en hälso-och sjukvårdspersonal.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.