Vad är kronisk lymfatisk leukemi?

kronisk lymfatisk leukemi, eller KLL är en cancer som påverkar blod och benmärg, den svampliknande substansen inne ben som producerar blodceller. Det kallas ett kroniskt tillstånd på grund av den långsamma utvecklingen av sjukdomen. Det kan ta år för en person att flytta från den första etappen av cancer till någon av de senare skedena. Kronisk lymfatisk leukemi påverkar lymfsystemet, muterar de vita blodkroppar som bekämpar infektioner i kroppen.

Det finns över 300. 000 fall av leukemi i världen, och kronisk lymfatisk leukemi är ansvarig för de flesta av dessa fall. Omkring 15. 000 människor i Förenta Staterna endast diagnostiseras med KLL ett år, de flesta äldre vuxna. Mycket få barn utveckla denna typ av leukemi. Symtomen kan vara lätt att missa, och initialt kan föras vidare på som en långvarig förkylning eller tecken på åldrande. Symtom på kronisk lymfatisk leukemi inkludera förstorade lymfkörtlar, trötthet, feber, nattliga svettningar och viktnedgång. På grund av nedsatt vita blodkroppar, vilket undertrycker en persons immunitet, KLL personer med blir också sjuka lätt.

Läkarna är inte säkra på vad som orsakar de genmutationer som orsakar KLL att starta i första hand, men de vet att det är dessa genmutationer som orsakar sjukdomen till framsteg. Den lymfocyt vita blodkroppar har normalt en begränsad livslängd. När de dör, lika många nya vita blodkroppar skapas. Kronisk lymfatisk leukemi förändringar livslängden på vita blodkroppar, vilket gör det betydligt längre. Utan blodkropparna dör, bygger kroppen snabbt upp ett överskott. Dessa extra celler samlas i blodet och viktigaste organ, och börja att orsaka problem genom utträngning hälsa blodkropparna.

Kronisk lymfatisk leukemi diagnostiseras genom ett enkelt blodprov som tillåter läkare att upptäcka antalet celler i blodet. Läkare letar efter ett stort antal muterat vita blodkroppar och lågt antal friska vita blodkroppar. KLL kan också diagnostiseras genom ett benmärgsbiopsi. Efter diagnosen med KLL bör läkare avgöra hur långt cancern är.

Om cancer i ett tidigt skede, kommer läkaren troligen inte råda någon behandling. Bara en av tre patienter i ett tidigt skede av kronisk lymfatisk leukemi någonsin kommer att utvecklas till den punkt där de kräver behandling och tidig behandling gör väldigt mycket för att ändra utvecklingen av cancer. Senare stadier av cancer kan behandlas genom kemoterapi och mediciner recept. Vissa patienter kan försöka läkemedelsprövningar, och andra har behandlats framgångsrikt KLL med benmärgsstamceller transplantationer.

Även KLL kan drabba vem som helst, de flesta människor som får diagnosen att det är över 50 år. Kvinnor har en högre chans att få det än män, och kaukasier är mer sannolikt att diagnosen än individer av andra raser. KLL är behandlingsbara, men det kan öka en persons risk att utveckla andra cancerformer. KLL är vanligtvis inte dödlig, men nedsatt immunitet i samband med det kan vara, vilket leder till senare komplikationer, speciellt hos äldre patienter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.