Vad är fertilitet Awareness Method?

Fertilitet Awareness Method (FAM) är en metod som integrerar ett flertal metoder för övervakning och spårning kvinnans fertilitet. Generellt sett fertilitet medvetenhet metod är utformad för att förutsäga ägglossning och därigenom undvika eller uppmuntra befruktning. Födelsetalen medvetenhet metod kan användas antingen för att minska eller öka kvinnans möjligheter att bli gravid, som någonsin saken kan önska. När den används som en metod för graviditetsförebyggande, bördighet medvetenhet metoden är ganska lika till rytmen preventivmetod. Precis som rytm-metoden är fruktsamheten medvetenhet metoden betraktas som en naturlig form av preventivmedel.

fertilitet medvetenhet metoden kräver kvinnan att ägna stor uppmärksamhet åt hennes kropp i alla stadier av menstruationscykeln. Det används mest bland kvinnor som önskar bättre kontroll graviditet, men är negativa till tanken på medicinering eller anordningar som antingen förhindra eller uppmuntra graviditet. Det är dock fysiskt hinder metoder såsom kondomer och pessar ibland integrerade i fertiliteten medvetenhet metoden. Inom FAM, kan dessa enheter användas under den tid då en kvinna är som mest fertil, som ett alternativ till avhållsamhet.

fertilitet medvetenhet Metoden bygger på många antaganden ansluten till ägglossning och överlevnad könsceller i kroppen. Till exempel arbetar FAM bort antagandet att ägget fortfarande levande i kroppen i upp till 24 timmar efter ägglossningen. FAM ups denna tid till 48 timmar vid två ägg släpps på en gång. En annan FAM antagande är att den manliga könsceller, spermierna kan leva inne i kvinnans kropp i upp till 5 dagar. Baserat på dessa antaganden, och att förutse ägglossning kan kvinnan undvika antingen eller uppmuntra graviditet.

För att förutsäga ägglossning, rekommenderar fertilitet medvetenhet metod som en kvinna använda en kalender för att kartlägga hennes menstruationscykel. Detta innefattar märkning dagar menstruation, under några månader i följd, för att förutsäga den mest sannolika ägglossning datum. En annan praxis som används inom fertilitet medvetenhet metoden är att övervaka Basaltemperatur (BBT). Denna praxis identifierar kort nedgång i kroppstemperatur som sker precis före ägglossningen.

Ytterligare en viktig metod inom FAM är övervakningen av livmoderhalssekretet. Genom att observera och notera förändringar i överensstämmelse livmoderhalssekretet hela menstruationscykeln, kan kvinnan också bestämma sin mest fertila tid. Livmoderhalssekretet är viktigt för att hjälpa spermierna inuti livmodern. Dessa förändringar kan också kartlagts i en kalender. Förutom att observera livmoderhalssekretet kan livmoderhalsen själv iakttas, eftersom det vid olika platser i menstruationscykeln varierar livmoderhalsen i fasthet, position, väta, och kan vara något mer öppen eller stängd.

Effektiviteten i fertilitet medvetenhet metoden kan bero på ett antal faktorer. Inte varje kvinnas cykel är helt korrekta, och kan därför vara svårt att spåra. Kvinnor med en oregelbunden månad till månad cykeln kan ha problem att utveckla förståelse egna kroppen rytmer tillräckligt bra för att närmare förutse ägglossning.

De många synpunkter en kvinna måste förstå och följa under sin menstruationscykel kan påverkas av andra faktorer än ägglossning. Till exempel kan kroppstemperaturen stiga på grund av sjukdom, brist på sömn, eller ämne intag. Detta kan skapa förvirrande signaler och kasta bort BBT praktiken. Även om de används korrekt, är effektiviteten i fertilitet medvetenhet metoden inte garanteras.

klara fördelar av FAM dels fullständig frånvaro av hälsorisker och biverkningar till kvinnan, som är förknippade med andra metoder graviditet kontroll, såsom fertilitet förbättra droger och p-piller. Dessutom kan fertiliteten medvetenheten metoden vara ett effektivt sätt för kvinnor att lära sig om naturliga processer över sin egen kropp och att känna mer kontroll över sin egen fertilitet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.